Cezary Pazura
Data urodzenia: 1962-06-13
Miejsce urodzenia: Niewiadów, Polska
Stan cywilny: trzykrotnie żonaty: 1. Żaneta Pazura (1989 - 1993, rozwód), córka Anastazja (ur. 1990); 2. Weronika Marczuk-Pazura (1995 - 19.12.2007, rozwód); 3. Edyta Zając (od 01.05.2009), córka Amelia (ur. 28.06.2009)

Biografia:
Zamiłowanie do aktorstwa odziedziczył po ojcu, który z dużymi sukcesami występował w teatrze amatorskim. Cezary Pazura ukończył szkołę muzyczną w klasie klarnetu i fortepianu i postanowił zdawać do szkoły filmowej. Za pierwszym razem mu się nie powiodło, ale druga próba była już udana. Początkowo grywał niewielkie role, ale po fenomenalnej kreacji w "Krollu" Władysława Pasikowskiego Pazura z dnia na dzień stał się gwiazdą. Obecnie jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych aktorów polskich. W 1997 roku wystąpił w filmie, który okazał się być jednym z największych przebojów rodzimego kina: "Kiler". 16 października 1998 roku odsłonięto gwiazdę aktora w Alei Gwiazd w Łodzi.
8.3
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.2 2012 Sid (polski dubbing)
6.3
Na tropie Marsupilami
Sur la piste du Marsupilami
2012 Pablito Camaron (polski dubbing)
0.0 2011 Dżambo (polski dubbing)
0.0 2011 Dżambo (polski dubbing)
6.6 2011 Dżambo (polski dubbing)
5.0 2011 Dżambo (polski dubbing)
6.8
Shrek Forever
Shrek Forever After
2010 Dżambo (polski dubbing)
6.4 2010 Dżambo (polski dubbing)
7.2 2008 Dżambo (polski dubbing)
6.9 2006 Dżambo (polski dubbing)
5.4 2006 Dżambo (polski dubbing)
7.2
Niania
Nanny McPhee
2005 Dżambo (polski dubbing)
6.2 2002 Dżambo (polski dubbing)
7.8 2000 Dżambo (polski dubbing)
6.2 1999 Dżambo (polski dubbing)
7.8 1997 Dżambo (polski dubbing)
6.3 1997 Dżambo (polski dubbing)
7.2 1997 Dżambo (polski dubbing)
6.7 1997 Dżambo (polski dubbing)
7.4 1997 Dżambo (polski dubbing)
6.2 1996 Dżambo (polski dubbing)
6.3 1996 Dżambo (polski dubbing)
4.3 1996 Dżambo (polski dubbing)
7.5 1995 Dżambo (polski dubbing)
7.7 1995 Dżambo (polski dubbing)
4.9 1995 Dżambo (polski dubbing)
7.5
Złote dno
Zolotoye dno
1995 Dżambo (polski dubbing)
7.3 1994 Dżambo (polski dubbing)
8.0 1994 Dżambo (polski dubbing)
5.0 1994 Dżambo (polski dubbing)
6.3
WOW
1993 Dżambo (polski dubbing)
6.6 1993 Dżambo (polski dubbing)
4.9 1993 Dżambo (polski dubbing)
5.6 1993 Dżambo (polski dubbing)
6.4 1992 Dżambo (polski dubbing)
7.6
Psy
1992 Dżambo (polski dubbing)
5.4 1992 Dżambo (polski dubbing)
8.1 1992 Dżambo (polski dubbing)
6.6 1992 Dżambo (polski dubbing)
7.3 1991 Dżambo (polski dubbing)
6.1 1991 Dżambo (polski dubbing)
6.8 1991 Dżambo (polski dubbing)
7.3 1989 Dżambo (polski dubbing)
7.7
Drużyna RR
Chip 'n Dale Rescue Rangers
1989 Dżambo (polski dubbing)
7.6 1988 Dżambo (polski dubbing)
7.2 1987 Dżambo (polski dubbing)
8.5 1987 Dżambo (polski dubbing)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Cezary Pazura filmy Cezary Pazura najlepsze filmy Cezary Pazura zdjęcia Cezary Pazura galeria Cezary Pazura biografia Cezary Pazura nominacje Cezary Pazura nagrody i wyróżnienia Cezary Pazura filmografia Cezary Pazura aktor Cezary Pazura reżyser
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.