Jolanta Lothe
Data urodzenia: 1942-04-19
Miejsce urodzenia: Wilno, ZSRR (obecnie Litwa)
Stan cywilny: mąż Helmut Kajzar ( do 1982, jego śmierć)

Biografia:
Jolanta Lothe jest córką aktorki Wandy Stanisławskiej-Lothe,z którą wystąpiła w filmie "Rejs" Marka Piwowskiego.Warszawską PWST ukończyła w 1966 roku.Występowała na scenach Teatru im.Osterwy w Lublinie,a następnie tearów warszawskich:Klasycznego,Narodo-wego,Małego i Studio.Od 1989 prowadzi Wideoteatr Poza(z mężem,P.Lachmannem). Z reguły występowała w rolach drugoplanowych,ale zapadających w pamięć widzów,np. w serialach "Doktor Ewa","Polskie drogi".Wystąpiła też w takich filmach,ak "Anna,Julia,Genowefa","Polowanie na muchy","Potop","Brunet wieczorową porą","Tylko umarły odpowie","Bandyta". Za rolę Urszuli Kurasiowej w "Polskich drogach" otrzymała nagrodę Przewodniczącego ds Radia i Telewizji.
6.9
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.2 2012 Elżbieta (gościnnie)
7.6 1997 Nabywczyni dziecka
7.6 1976
7.8 1976 Prostytutka Lola
7.8 1974 Korbaczewska
6.8 1973 Barmanka w motelu
6.4 1972 Żona fotografa
7.7 1970 Dziewczyna przechadzająca się w strojach kąpielowych
6.3 1970 Siostra Genowefa Kłoś
6.4 1970 Pasażerka w pociągu
6.7 1969 Redaktorka Basia w Nieporęcie
6.9 1969 Monika
6.3
Gra
1968 Magda
8.0 1966 Niewierna żona
6.8 1966 Dziewczyna przy barze, koleżanka Marysi(niewymieniony w czołówce)
6.8 1964 Pracownica PGR-owskiej obory(niewymieniony w czołówce)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Jolanta Lothe filmy Jolanta Lothe najlepsze filmy Jolanta Lothe zdjęcia Jolanta Lothe galeria Jolanta Lothe biografia Jolanta Lothe nominacje Jolanta Lothe nagrody i wyróżnienia Jolanta Lothe filmografia Jolanta Lothe aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.