Keith Carradine
Data urodzenia: 1949-08-08
Miejsce urodzenia: San Mateo, Kalifornia, USA
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty: 1. Sandra Will (06.02.1982 - 2000, rozwód), 2 dzieci: Cade Richmond (ur. 19.07.1982), Sorel Johannah (ur. 18.06.1985); 2. Hayley DuMond (od 18.11.2006)

Biografia:
Amerykański aktor, reżyser, kompozytor Keith Ian Carradine urodził się 8 sierpnia 1949 roku w San Mateo, w stanie Kalifornia. Jest synem znanego aktora John'a Carradine i aktorki Soni Henius Sorel. Ma dwóch braci: starszego o dwa lata Christopher'a, który z zawodu jest architektem oraz młodszego o pięć lat Robert'a - zawodowego aktora. Ze strony ojca ma również przyszywanych braci: Bruce'a - z zawodu aktor i David'a, który jest piosenkarzem, aktorem i pisze teksty do piosenek. Ich matką jest Ardanelle McCool Cosner. Kiedy Keith miał 7 lat, jego rodzice rozwiedli się. Ojciec ożenił się po raz trzeci z aktorką Doris Rich. Studiował teatr na Colorado State University w Fort Collins, w stanie Colorado. Jednak po trzech miesiącach porzucił naukę w szkole. W 1969 roku pojawił się na scenie Broadway'u w obsadzie musicalu "Hair". Na dużym ekranie debiutował w 1971 roku w dwóch westernach - jako kowboj u boku Warren'a Beatty i Julie Christie w "McCabe i Pani Miller" Robert'a Altman oraz w hollywoodzkiej produkcji "Gunfight, A" Lamont'a Johnson z Kirkiem Douglas. Upór i talent aktorsko-muzyczny sprawiły, że za rolę Tom'a Frank w musicalu Robert'a Altman "Nashville" (1975), gdzie zaśpiewał piosenkę "I'm Easy", otrzymał Oscara i Złoty Glob. W jednym filmie wojennym Ridley'a Scott "Pojedynek" (1977) w jednej z ostatnich kwestii wypowiada znaczące słowa, w których buntuje się przeciw sposobowi narzucania swojego pojęcia honoru przez przeciwnika. Zwrócił się także ku małemu ekranowi i tutaj także odnosił sukcesy. Postać J.J. w teledramacie "Half a Lifetime" (1986) Daniel'a Petrie przyniosła mu nominację do nagrody CableACE. We włosko -tunezyjskim telewizyjnym dramacie kryminalnym "Śledztwo" (1987), w reżyserii wenezuelskiego reżysera Damiano Damiani zagrał Tito Valerio Taurus, specjalnego wysłannika cesarza Tyberiusza z Rzymu, który prowadzi śledztwo w sprawie procesu i ukrzyżowania Chrystusa. Otrzymał wraz z całą obsadą nagrodą Brązowego Kowboja za rolę Vern'a Kidston w westernie "Last Stand at Saber River" (1997) z Tom'em Selleck. Powodzeniem cieszył się także kryminał telewizyjny "Przeczucie zbrodni: Hotelowi zakładnicy" (1999) Hal'a Needham, gdzie zagrał postać mordercy. Na swoim koncie ma także nagrane albumy rockowe: "I'm Easy" (1976), "Lost & Found" (1978), "Little Miss Sure Shot: The Story of Annie Oakley" (1995) oraz płytę dla dzieci "Annie Oakley" (1992). 16 listopada 1970 roku w Nowym Jorku urodziła się jego córka Martha Plimpton, której matką jest aktorka Shelley Plimpton. Od 1982 był w stałym związku z Sandrą Will. Mają syna Cade'a Richmond (ur. 1982) oraz córkę Sorrel (ur. 1985).
8.0
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Agent specjalny Frank Lundy
8.0 2012 Agent specjalny Frank Lundy
5.6
Kowboje i obcy
Cowboys & Aliens
2011 Agent specjalny Frank Lundy
0.0 2011 Agent specjalny Frank Lundy
9.3 2010 Agent specjalny Frank Lundy
7.9 2008 Agent specjalny Frank Lundy
8.0
Układy
Damages
2007 Agent specjalny Frank Lundy
8.1
Teoria wielkiego podrywu
The Big Bang Theory
2007 Wyatt (gościnnie)
8.3 2006 Agent specjalny Frank Lundy
8.0
Zabójcze umysły
Criminal Minds
2005 Agent specjalny Frank Lundy
7.4
Wzór
Numb3rs
2005 Agent specjalny Frank Lundy
8.0 2004 Dziki Bill Hickok
8.0
Świat według Dzikich
Complete Savages
2004 Agent specjalny Frank Lundy
7.0 2003 Agent specjalny Frank Lundy
8.5
Życie ulicy
Street Time
2002 Agent specjalny Frank Lundy
10.0 2001 Agent specjalny Frank Lundy
7.3 2001 Agent specjalny Frank Lundy
7.2
Jesienny księżyc
Hunter's Moon, The
1999 Agent specjalny Frank Lundy
8.7 1999 Agent specjalny Frank Lundy
10.0 1999 Agent specjalny Frank Lundy
10.0 1997 Agent specjalny Frank Lundy
6.1
Szlak trupów
Dead Man's Walk
1996 Agent specjalny Frank Lundy
7.0 1996 Agent specjalny Frank Lundy
6.5
Dziki Bill
Wild Bill
1995 Agent specjalny Frank Lundy
7.4
Pani Parker i krąg jej przyjaciół
Mrs. Parker and the Vicious Circle
1994 Agent specjalny Frank Lundy
8.3 1994 Agent specjalny Frank Lundy
5.5
Dr Grasler
Mio caro dottor Gräsler
1991 Agent specjalny Frank Lundy
4.6 1989 Agent specjalny Frank Lundy
8.1 1988 Agent specjalny Frank Lundy
7.2
Dochodzenie
L'Inchiesta
1986 Agent specjalny Frank Lundy
9.0 1983 Agent specjalny Frank Lundy
6.4 1983 Agent specjalny Frank Lundy
8.2 1981 Agent specjalny Frank Lundy
7.1
Klub samotnych serc sierżanta Pieprza
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
1978 Agent specjalny Frank Lundy
6.2
Złodzieje Jak My
Thieves Like Us
1974 Agent specjalny Frank Lundy
6.8 1972 Agent specjalny Frank Lundy
7.9
McCabe i pani Miller
McCabe & Mrs. Miller
1971 Agent specjalny Frank Lundy
6.7 1969 Agent specjalny Frank Lundy
7.4 1959 Agent specjalny Frank Lundy

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Keith Carradine filmy Keith Carradine najlepsze filmy Keith Carradine zdjęcia Keith Carradine galeria Keith Carradine biografia Keith Carradine nominacje Keith Carradine nagrody i wyróżnienia Keith Carradine filmografia Keith Carradine aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.