Jennifer Jason Leigh
Data urodzenia: 1962-02-05
Miejsce urodzenia: Los Angeles, Kalifornia, USA
Stan cywilny: mąż Noah Baumbach (od 03.09.2005), syn Rohmer (ur. 17.03.2010)

Biografia:
Córka aktorki i scenarzystki Barbary Turner i aktora Vica Morrowa. Imię Jason przyjęła po przyjacielu rodziny Jasonie Robardsie. Sporadycznie pokazywała się w filmach już jako dziecko. Zwróciła uwagę krytyki rolą anorektycznej nastolatki w filmie telewizyjnym " The Best Little Girl in the World" (1981). Pierwszym filmem kinowym była komedia Amy Heckerling "Fast Times at Ridgemont High" (1982). Ma niezwykłą zdolność wcielania się w skrajnie odmienne postaci; w "Sublokatorce" (1992) sportretowała Heddie, która zmienia się z flejowatej, pozbawionej wyrazu osoby w wytworną kobietę, próbującą przejąć tożsamość Bridget Fondy; w "Na skróty" (1993) Roberta Altmana zagrała pracującą w domu dziewczynę z seks-telefonu; w "Hudsucker Proxy" (1994) odtwarzała rolę nagradzanej dziennikarki, która zatrudnia się w firmie przemysłowej pod fałszywym nazwiskiem i romansuje z prezesem. Mistrzowskim wręcz osiągnięciem była rola Dorothy Parker w filmie Alana Rudolpha "Mrs. Parker and the Vicious Circle" (1994), za którą zdobyła pochwały Narodowego Stowarzyszenia Krytyków Filmowych i nagrodę Chicagowskego Stowarzyszenia Krytyków Filmowych dla najlepszej aktorki roku. W roku 1995 Leigh zagrała w "Dolores", gdzie odtwarzała córkę tytułowej bohaterki, usiłującą uporać się z upiorami z przeszłości i w "Georgi", opowieści o uzależnionej dziewczynie, która chce zostać piosenkarką.
8.2
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
4.9 2010 Jill (gościnnie)
7.5
Trawka
Weeds
2005 Jill (gościnnie)
5.7
Tatuaż
In the Cut
2003 Jill (gościnnie)
7.7
Droga do zatracenia
Road to Perdition
2002 Jill (gościnnie)
7.3
Szybki numer
Quickie, The
2001 Jill (gościnnie)
9.8 2001 Jill (gościnnie)
7.4 2000 Jill (gościnnie)
6.9 1999 Jill (gościnnie)
8.7 1999 Jill (gościnnie)
7.4
Herkules
Hercules: The Animated Series
1998 Jill (gościnnie)
7.3
Plac Waszyngtona
Washington Square
1997 Jill (gościnnie)
7.0
Bobby kontra wapniaki
King of the Hill
1997 Jill (gościnnie)
6.8 1996 Jill (gościnnie)
8.4
Tracey bierze na tapetę...
Tracey Takes On...
1996 Jill (gościnnie)
7.8
Dolores
Dolores Claiborne
1995 Jill (gościnnie)
7.3 1995 Jill (gościnnie)
7.4
Hudsucker Proxy
Hudsucker Proxy, The
1994 Jill (gościnnie)
7.4
Pani Parker i krąg jej przyjaciół
Mrs. Parker and the Vicious Circle
1994 Jill (gościnnie)
6.8 1993 Jill (gościnnie)
6.8
Sublokatorka
Single White Female
1992 Jill (gościnnie)
8.3 1992 Jill (gościnnie)
6.4
Zagubione serca
Crooked Hearts
1991 Jill (gościnnie)
7.4
Ognisty podmuch
Backdraft
1991 Jill (gościnnie)
7.7
W matni
Rush
1991 Jill (gościnnie)
6.0 1990 Jill (gościnnie)
7.5
W sercu nocy
Heart of Midnight
1988 Jill (gościnnie)
3.6
Ćpuny w szkole
Under Cover
1987 Jill (gościnnie)
7.5
Autostopowicz
Hitcher, The
1986 Jill (gościnnie)
8.0
Tylko dla panów
Men's Club, The
1986 Jill (gościnnie)
7.4
Ciało i krew
Flesh+Blood
1985 Jill (gościnnie)
7.4 1984 Jill (gościnnie)
7.3 1981 Jill (gościnnie)
6.2 1979 Jill (gościnnie)
2.3 1972 Jill (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Jennifer Jason Leigh filmy Jennifer Jason Leigh najlepsze filmy Jennifer Jason Leigh zdjęcia Jennifer Jason Leigh galeria Jennifer Jason Leigh biografia Jennifer Jason Leigh nominacje Jennifer Jason Leigh nagrody i wyróżnienia Jennifer Jason Leigh filmografia Jennifer Jason Leigh aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.