Dawn Addams
Data urodzenia: 1930-09-21
Miejsce urodzenia: 1985-05-07
Stan cywilny: Felixstowe, Anglia, Wielka Brytania

Biografia:
Brytyjska aktorka popularna w latach 50-tych. Jako małe dziecko straciła matkę. Po jej śmierci wyjechała wraz z ojcem do Kalkuty w Indiach gdzie spędzili kilka lat. Jej uroda szybko zwróciła na nią uwagę filmowców. Jej kariera filmowa rozpoczęła się w 1951 roku, kiedy zagrała w filmie "The Hour Of 13" obok Petera Lawforda. Dwa lata później pojawiła się w małej roli w produkcji "The Moon is Blue". Doskonałe recenzje dostała za rolę w obrazie science fiction zatytułowanym "Riders to the Stars" (1954). W 1957 roku zagrała obok samego Charliego Chaplina w komedii "A King in New York". W latach 60-tych i 70-tych występowała głównie w brytyjskich filmach telewizyjnych i filmach włoskich. Jedną z jej bardziej znanych ról z tego okresu jest rola w kilku epizodach serialu "Święty" obok Rogera Moore. Swe ostatnie role zagrała niestety tylko w filmach klasy "B", a we wczesnych latach 80-tych wycofała się z gry aktorskiej. Była zamężna 2-krotnie i miała 1 dziecko. Zmarła w Londynie w wieku 55 lat na raka.
6.4
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 1981 Pani Landers (1983)
5.5 1976 Prezydent Clara
0.0 1972 Lady Anne Benson (gościnnie)
0.0 1969 Dianne Lynne (gościnnie)
0.0 1969 Suzanne (gościnnie)
0.0 1968 Georgie Thompson (1971-73)
8.8 1964 Pani Lambert
7.0 1964 Gerdi Algrim (gościnnie)
7.6
Święty
Saint, The
1962 Magda Vamoff / Hrabina Audrey / Królowa Adana (gościnnie)
7.6 1955 Jane Lockridge
0.0 1954 Jamesina "Jamie" Hawkins
8.0
Deszczowa piosenka
Singin' in the Rain
1952 Kobieta w poczekalni(niewymieniony w czołówce)
5.5 1952 (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Dawn Addams filmy Dawn Addams najlepsze filmy Dawn Addams zdjęcia Dawn Addams galeria Dawn Addams biografia Dawn Addams nominacje Dawn Addams nagrody i wyróżnienia Dawn Addams filmografia Dawn Addams aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.