Jude Law
Data urodzenia: 1972-12-29
Miejsce urodzenia: Londyn, Anglia, Wielka Brytania
Stan cywilny: żona Sadie Frost (02.09.1997 - 29.10.2003, rozwód), 3 dzieci: Rafferty (ur. 06.10.1996), Iris (ur. 25.10.2000), Rudy Indiana Otis (ur. 10.09.2002)

Biografia:
Jude urodził się w stolicy Anglii - Londynie, jednej z największych światowych metropolii. Swoją wielką przygodę z aktorstwem rozpoczął już w wieku 12 lat, dołączając do National Youth Music Theatre. Pięć lat później porzucił szkołę, aby poświęcić cały czas roli w telewizyjnej operze mydlanej "Famillies". W 1992 roku Jude zaczął grać przede wszystkim w teatrze. Odniósł nawet niemały sukces w postaci nominacji do Olivier Award w kategorii "Najlepszy debiutant". Potem przyszła nominacja do nagrody Tony, teatralnego odpowiednika Oskara, za rolę w sztuce u boku samej Kathleen Turner, w jednym z brodwayowskich przedstawień. Oczywiście Jude dostawał nie tylko nominacje do prestiżowych nagród. Wygrał nagrodę Theatrical World, za rolę w "Indiscretion". Po sukcesach na Brodwayu Jude postanowił grać w filmach. Po rolach w kilku niezależnych produkcjach zabłysnął w filmie "Gattaca - szok przyszłości" u boku takich sława jak Ethan Hawke i Uma Thurman. Rola chromego Jerome zjednała mu wielu krytyków i otworzyła drogę do sławy w Hollywood. Jude skorzystał z tej szansy. W kolejnych filmach takich jak "eXistenZ", "Północ w ogrodzie dobra i zła" czy "Mądrość Krokodyli" udowodnił, że stać go na naprawdę dużo i nie jest jednym z wielu Jego rola w produkcji "Utalentowany pan Ripley" została nagrodzona nominacją do Oskara, Złotego Globa i innych. Zagrał tak świetnie, że przyćmił głównego bohatera, kreowanego przez Matta Damona. Jego następne filmy "A.I." i "Wróg u bram" potwierdziły wspaniałą aktorską formę Jude'a.
8.6
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.9 2012 Aleksiej Aleksandrowicz Karenin
7.5
Strażnicy marzeń
Rise of the Guardians
2012 Pitch (głos)
8.0
Sherlock Holmes: Gra cieni
Sherlock Holmes: A Game of Shadows
2011 Aleksiej Aleksandrowicz Karenin
0.0 2011 Aleksiej Aleksandrowicz Karenin
6.4
360
2011 Michael Daly
6.2 2011 Aleksiej Aleksandrowicz Karenin
0.0 2011 Aleksiej Aleksandrowicz Karenin
6.8 2010 Aleksiej Aleksandrowicz Karenin
7.1 2009 Aleksiej Aleksandrowicz Karenin
6.7
Krzyk Mody
Rage
2009 Aleksiej Aleksandrowicz Karenin
7.4
Holiday
Holiday, The
2006 Aleksiej Aleksandrowicz Karenin
7.7
Droga do zatracenia
Road to Perdition
2002 Aleksiej Aleksandrowicz Karenin
7.7
Utalentowany pan Ripley
Talented Mr. Ripley, The
1999 Aleksiej Aleksandrowicz Karenin
6.9 1999 Aleksiej Aleksandrowicz Karenin
6.6
Mądrość krokodyli
Wisdom of Crocodiles, The
1998 Aleksiej Aleksandrowicz Karenin
7.2
Północ w ogrodzie dobra i zła
Midnight in the Garden of Good and Evil
1997 Aleksiej Aleksandrowicz Karenin
7.7 1997 Aleksiej Aleksandrowicz Karenin
9.0 1997 Aleksiej Aleksandrowicz Karenin
6.4 1997 Aleksiej Aleksandrowicz Karenin
8.3 1992 Aleksiej Aleksandrowicz Karenin
8.8
Akta Sherlocka Holmesa
Case-Book of Sherlock Holmes, The
1991 Aleksiej Aleksandrowicz Karenin
9.7 1990 Aleksiej Aleksandrowicz Karenin

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Jude Law filmy Jude Law najlepsze filmy Jude Law zdjęcia Jude Law galeria Jude Law biografia Jude Law nominacje Jude Law nagrody i wyróżnienia Jude Law filmografia Jude Law aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.