Zofia Merle
Data urodzenia: 1938-03-30
Miejsce urodzenia: Warszawa, Polska
Stan cywilny: mąż Jan Mayzel

Biografia:
Popularna i wszechstronnie utalentowana aktorka, która popularność zyskała dzięki doskonałym rolom komediowym. Kariera Zofii Merle rozpoczęła się w roku 1957. Wtedy to 2 marca artystka po raz pierwszy wystąpiła na scenie podczas jednego ze spektlaki przygotowanych przez warszawski STS. Z STS-em pozostała związana aż do roku 1966, kiedy to przeszła do warszawskiej "Komedii". Na scenie komedii Zofia Merle grała ponad 20 lat, aż w roku 1985 dołączyła do zespołu teatru "Dramatycznego", z który pozostała związana przez 5 kolejnych lat. Artystka jest mistrzynią ról drugoplanowych. Zawsze, nawet wtedy, kiedy gra role epizodyczne jej kreacje są wyraziste i niejednokrotnie bardziej zapadają w pamięć, niż role artystów pierwszoplanowych. Obecnie możemy podziwiać ją w serialu "Na dobre i na złe", w którym wcieliła się w postać Burczykowej.
7.5
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
5.6 2009 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
4.0 2008 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
6.5 2007 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
4.3 2007 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
3.8 2007 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
4.8 2006 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
7.2
Niania
Nanny McPhee
2005 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
5.7 2002 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
4.7 2002 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
4.8 2001 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
2.4 2000 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
5.3 1999 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
6.7 1999 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
4.8 1999 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
6.8 1998 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
6.4 1997 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
6.9 1997 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
4.8 1997 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
6.0 1996 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
6.5 1995 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
5.2 1995 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
6.0 1993 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
5.1 1993 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
6.7 1993 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
6.6 1992 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
8.7 1992 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
9.3
Powodzenia, żołnierzyku
Bonne Chance Frenchie
1991 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
5.5 1991 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
6.6 1991 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
6.4 1991 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
6.9 1990 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
6.5 1989 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
6.3 1987 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
7.9 1987 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
7.1 1986 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
7.7 1986 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
7.0 1985 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
8.3 1983 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
6.1 1983 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
7.9 1982 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
6.8 1982 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
6.6 1982 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
7.9 1980 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
6.3 1979 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
7.7 1978 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
6.8 1977 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
6.8 1977 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
7.4 1977 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
6.4 1974 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
6.9 1972 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
6.5 1971 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
7.5 1969 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
7.0 1966 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
7.5 1966 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
7.7 1965 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
6.3 1965 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
6.8 1964 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
5.9 1962 Kryśka, matka Ani (gościnnie)
4.7 1961 Kryśka, matka Ani (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Zofia Merle filmy Zofia Merle najlepsze filmy Zofia Merle zdjęcia Zofia Merle galeria Zofia Merle biografia Zofia Merle nominacje Zofia Merle nagrody i wyróżnienia Zofia Merle filmografia Zofia Merle aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.