Marek Kondrat
Data urodzenia: 1950-10-18
Miejsce urodzenia: Kraków, Polska
Stan cywilny: żona Ilona, 2 synów: Mikołaj (ur. 08.07.1974) i Wojtek

Biografia:
Marek Kondrat jest jednym z najpopularniejszych aktorów współczesnego polskiego kina. Pochodzi z rodziny z tradycjami aktorskimi. Po raz pierwszy będąc jeszcze dzieckiem wystąpił w filmie "Historia żółtej ciżemki". Uwagę krytyków i dziennikarzy zwrócił na siebie główną rolą w "Zaklętych rewirach". Tygodnik "Film" przyznał mu wówczas nagrodę za najlepszy debiut 1975 r. Ukończył warszawską PWST, w której dzisiaj pracuje jako wykładowca przekazując swoją wiedzę i doświadczenie rzeszom przyszłych aktorów. Największą popularność przyniosła Kondratowi rola Olgierda Halskiego w telewizyjnym serialu "Ekstradycja". Dla większości polskich widzów artysta jest uosobieniem "wrażliwego twardziela". Wizerunek ten umocniły jego role w filmach Władysława Pasikowskiego. Aktor cieszy się powszechną sympatią widzów i krytyki. Świadczą o tym przyznane mu liczne nagrody. Otrzymał m.in. Złotą Kaczkę dla najlepszego aktora 1996 r. Jest on również trzykrotnym laureatem Wiktora i Super Wiktora\'97. W 1999 r. na ul. Piotrkowskiej w Łodzi odsłonięto jego gwiazdę w Alei Sław.
8.6
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.6 2010 Profesor Matoń, łacinnik
0.0 2010 Król
6.5
Wróżby kumaka
Unkenrufe
2005 Marczak
7.0 2001 Tomasz Adamczyk
7.2 2001 Dziennikarz przeprowadzający wywiad z Piłsudskim
7.0 2000 Paweł Heller
7.3 2000 Jan II Kazimierz
6.1 1999 Michał Kord
6.2 1999 Michał Kord
6.8 1999 Michał Kord
5.4 1998 Jan Kania
6.8 1998 Aktor Artur(gościnnie)
6.9 1998 Olgierd Halski
7.8 1997 Michał Kord
6.9 1997 Dziekan
6.0 1996 Michał Kord
6.3 1996 Dyrektor szkoły
7.0 1996 Olgierd Halski
7.5 1995 Michał Kord
7.4 1995 "Pułkownik" Andrzej Kwiatkowski
7.5 1995 Olgierd Halski
5.2 1995 Tadeusz Sówka
6.5 1994 Henryk Borowski, ojciec Irenki
5.4 1993 Radny Prażucha
7.6
Psy
1992 Olo Żwirski
7.0 1991 Harry Stentman, mąż Ewy
6.8 1991 Stanisław Szymanko
6.0 1990 Adam Czartoryski
5.2 1990 Lektor
8.0 1989 Lektor (niewymieniony w czołówce)
6.5 1988 Adam Racewicz
8.2 1987
7.1 1986 Homoseksualista, klient szewca
7.7 1984 Tomek, przyjaciel Zyrów
7.1 1984 Adaś
6.8 1984 Lewicki
6.1 1983 Ksiądz
7.7 1982 Barere de Vieusac
6.6
Z dalekiego kraju
From a Far Country
1981 Milicjant w mieszkaniu Władka
7.9 1981 Wychowawca klasy
6.9 1980 Frycz-Modrzewski
7.6 1977 Czykowski
7.7 1965 Szkolny kolega Pawła (1966) (gościnnie)
6.2 1962 Pietrek

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Marek Kondrat filmy Marek Kondrat najlepsze filmy Marek Kondrat zdjęcia Marek Kondrat galeria Marek Kondrat biografia Marek Kondrat nominacje Marek Kondrat nagrody i wyróżnienia Marek Kondrat filmografia Marek Kondrat aktor Marek Kondrat reżyser
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.