Josh Brolin
Data urodzenia: 1968-02-12
Miejsce urodzenia: Los Angeles, Kalifornia, USA
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty: 1. Alice Adair (1988 - 1992, rozwód), 2 dzieci: syn Trevor Mansur (ur. 22.06.1988); 2. Diane Lane (od 14.08.2004)

Biografia:
Amerykański aktor i reżyser teatralny, telewizyjny i filmowy Joshua Brolin przeszedł na świat 12 lutego 1968 roku w Templeton, w stanie Kalifornia. Naprawdę nazywa się Josh Bruderlin. Jest synem aktora Jamesa Brolina i Jane Brolin -pielęgniarki chorych zwierząt Kalifornijskiego Instytutu Ryb i Zwierzyny. Dorastał wraz z bratem Jessem i był uczniem Szkoły Średniej Santa Barbara. Ma przyrodnią siostrę Molly (jej matkę jest Jan Smithers). Jego matka zmarła w 1995 roku, gdy miał 27 lat. Trzy lata później -1 lipca 1998 roku- jego ojciec ożenił się z Barbrą Streisand. Został zauważony na małym ekranie jako James Butler Hickok w serialu "Młodzi jeźdźcy" [1989-1992], którego reżyserem był m. in. jego ojciec James Brolin. Po debiucie kinowym w komedii przygodowej "Goonies" [1985] Richarda Donnera w roli Brandona 'Branda' Walsha szybko stał się jednym z najbardziej rozrywanych talentów w Hollywood. Studiował aktorstwo u Stelli Adler. Występował na scenie w repertuarze klasycznym, m.in. "Sen nocy letniej", "Czarownice z Salem" i "Tramwaj zwany pożądaniem". Przez pięć lat był reżyserem w GeVa Theater w nowojorskim Rochester. W kinie grywał przeważnie role drugoplanowe, chociażby biseksualnego Tonyego w komedii "Igraszki z losem" [1996], Danny’ego w romansie "Usłane różami" [1996], wojownika w horrorze "Mutant" [1997] czy uwodzicielskiego łotra w "Mod Squad - ekipa wyrzutków" [1999]. Postać współpracownika naukowca pracującego na zlecenie rządu Stanów Zjednoczonych w filmie Science-Fiction "Człowiek widmo" [2000] Paula Verhoevena przyniosła mu nominację do nagrody Blockbuster Entertainment. W życiu prywatnym w latach 1988 - 1992 był mężem aktorki Alice Adair, z którą ma syna Trevora Mansura (ur. 1988) i córkę Eden (ur. 1994). Romansował z brytyjską aktorką Minnie Driver (1999-2001). Od 14 sierpnia 2004 roku jest żonaty z aktorką Diane Lane.
8.0
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2013 Młody Agent K
6.7 2013 Młody Agent K
6.7 2013 John O'Mara
6.7 2013 John O'Mara
7.1
3D Faceci w czerni 3
Men in Black III
2012 Młody Agent K
5.2 2010 Młody Agent K
7.3
Prawdziwe męstwo
True Grit
2010 Młody Agent K
9.0 2009 Młody Agent K
6.3
Człowiek widmo
Hollow Man
2000 Młody Agent K
5.7 2000 Młody Agent K
5.6
Mutant
Mimic
1997 Młody Agent K
6.9
Nocna straż
Nightwatch
1997 Młody Agent K
6.9
Usłane różami
Bed of Roses
1996 Młody Agent K
8.1
Po tamtej stronie
Outer Limits, The
1995 Młody Agent K
0.0 1994 Młody Agent K
7.9
Młodzi jeźdźcy
Young Riders, The
1989 Młody Agent K
8.0 1987 Młody Agent K
7.6
Goonies
Goonies, The
1985 Młody Agent K
7.2
Autostrada do nieba
Highway to Heaven
1984 Młody Agent K

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Josh Brolin filmy Josh Brolin najlepsze filmy Josh Brolin zdjęcia Josh Brolin galeria Josh Brolin biografia Josh Brolin nominacje Josh Brolin nagrody i wyróżnienia Josh Brolin filmografia Josh Brolin aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.