Joanna Pacuła
Data urodzenia: 1957-01-02
Miejsce urodzenia: Tomaszów Lubelski, Polska
Stan cywilny: mąż Hawk Koch (rozwód)

Biografia:
Joanna Pacuła, nie licząc przedwojennej gwiazdy, Poli Negri, jest jedyną, jak do tej pory polską aktorką, która z powodzeniem pracuje w Hollywood od ponad dwudziestu pięciu lat. Urodziła się w niewielkim miasteczku na wschodzie Polski, w Tomaszowie Lubelskim, dnia 2 stycznia 1957 roku. Teatrem zaczęła się interesować stosunkowo wcześnie, a w liceum zagrała w kilku szkolnych spektaklach. Za pierwszym razem dostała się do Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie, którą ukończyła z dyplomem magistra sztuki w roku 1979, mając już zresztą dość mocno ugruntowaną pozycję zawodową, ponieważ już w czasie studiów zwróciła na siebie uwagę, dzięki swojej nieco enigmatycznej urodzie. Po dyplomie dostała angaż do wymarzonego Teatru Dramatycznego w Warszawie. Najsłynniejszą jej rolą w teatrze była rola Albertynki w "Operetce" Witolda Gombrowicza. Joanna Pacuła pojawiała się na scenie w pełnej krasie swojej urody - nago. Najciekawszą teatralną kreację stworzyła aktorka w spektaklu Teatru Telewizji u boku Daniela Olbrychskiego, Bronisława Pawlika i Piotra Fronczewskiego w słynnym dramacie największego w dziejach dramatopisarza, Williama Shakespeare'a pt. "Othello". Pacuła zgrała tam Desdemonę. Jednak od samego początku jej kariery było wiadomo, że lubi ją kamera. Piękne rysy twarzy,wspaniałe, wystające kości policzkowe, pozwalające operować światłem, duże, wyraziste niebieskie oczy i duże usta, mały nos: idealna uroda do filmu. Debiutowała u jednego z największych polskich reżyserów, Krzysztofa Zanussiego, w filmie "Barwy ochronne" w roku 1976. Potem pojawiła się w kilku serialach i filmach, zyskując dużą sympatię widzów i uznanie reżyserów. Tak więc zaprezentowała się widzom się jako Bożena, dziewczyna z dobrego domu, w filmie pt. "Nie zaznasz spokoju"(1977) , w którym partnerowali jej m.in. Krzysztof Janczar i jej kolega z roku, Piotr Pręgowski. Zagrała w też w wojennym filmie pt. "Akcja pod Arsenałem"(1977), a potem była główna rola w sympatycznym, młodzieżowym serialu Stanisława Jędryki pt. "Zielona miłość" (1978), gdzie aktorka zagrała nieco zbuntowaną, wkraczającą w dorosłość, wrażliwą i mądrą, obdarzoną bogatą wyobraźnią dziewczynę, prezentując naprawdę niezłe aktorstwo u boku takich sław jak Roman Wilhelmi, Barbara Wrzesińska, Bogusław Pawlik czy Mieczysław Voit. W roku 1979 Joanna Pacuła wystąpiła w swoim pierwszym zagranicznym filmie. Była to rumuńska produkcja pt. "Ostatnia noc miłości, pierwsza noc wojny". Serial "Dom"(1980) Jana Łomnickiego, gdzie Joanna Pacuła zagrała Ewę Szymosiuk, obiekt westchnień Bronka Talara, ugruntował jej aktorską pozycję. Wspaniale zaprezentowała się też w serialu "Jan Serce"(1981), w którym zagrała jedną z dziewczyn głównego bohatera, próbującą popełnić samobójstwo, Gabi. Ostatnią rolą Pacuły w kraju była rola Elwiry w serialu pt. "Życie Kamila Kuranta" (1982). W grudniu 1981 roku wybrała się z grupą przyjaciół na wycieczkę do Paryża i tam zastał ją stan wojenny. Została, wystąpiła o stypendium. Zaczęła pracować jako modelka. Za zarobione pieniądze wzruszyła do Nowego Jorku. I w 1983 roku zadebiutowała w Hollywood rolą Iriny w politycznym thrillerze Michaela Apteda pt. "Park Gorky'ego" u boku Williama Hurta, Lee Marvina i Bryana Dennehy. Jednocześnie zaczęła pracować jako modelka, a numer "Vouge'a" z jej zdjęciami został wybrany numerem roku. Natomiast za rolę Iriny dostała nominację do Złotego Globu. Od swego debiutu w USA aktorka regularnie pojawia się w filmach, nie tylko amerykańskich, także włoskich, australijskich, hiszpańskich. Przeciętnie kręci dwa, trzy filmy rocznie. Pracuje też jako modelka. W Polsce mało się o niej pisze i mówi, a jeśli już - to nie najlepiej. Jednak sam fakt, że przez tyle lat pracuje w wyuczonym zawodzie i zarabia, jest wystarczającym sukcesem. Faktem jest, że większość filmów z udziałem aktorki, to filmy tanie, klasy B. Faktem jest, że Pacuła nadal czeka na swą wielką rolę, ale też jest faktem, że ma na swoim koncie kilkanaście dekoracyjnych ról i kilka ról naprawdę godnych uwagi. Do większych osiągnięć Joanny Pacuły, zaliczyć można role w takich filmach, jak np. mini-serial wojenny, oparty na faktach, pt. "Ucieczka z Sobiboru" (1987), w którym u boku Rutgera Hauera i Alana Arkina zagrała piękną Żydówkę; "Pocałunek"(1988), film grozy, w którym Pacuła zagrała czarny charakter i za którą to rolę była nominowana do nagrody Saturna; "Słodkie kłamstwa" (1988) lekką, romantyczną komedię z kryminalnym wątkiem, gdzie pojawiła sie u boku Treata Williamsa; ekologiczny serial australijski "Elita" (1990); erotyczny film zrealizowany na podstawie powieści znanego włoskiego pisarza, Alberto Moravii pt. "Mężowie i kochankowie", w którym zagrała znudzoną małżeństwem, niewierną żonę u boku Juliana Sandsa i Tchekya Karyo; "Prywatne lekcje II" (1993), w którym w niczym nie ustępowała Sylvii Kristel; "Tombstone" (1993), w którym pojawiła się wśród całej plejady hollywoodzkich sław, grając kochankę Vala Kilmera; "Milczenie baranów" (1994), gdzie u boku Billy Zane'a zaprezentowała talent komediowy; "W hołdzie starszym kobietom" (1997), w którym zagrała u boku Faye Dunaway, czy "Wirus" (1999), w którym wystąpiła u boku Jamie Lee Curtis, Williama Baldwina i Donalda Sutherlanda, a recenzent amerykański napisał,że od swego debiutu w Stanach postarzała się tylko ominutę; czy też przygodowy film "Wojownicy", na planie którego znów spotkała sie z Rutgerem Hauerem. Chociaż Joanna Pacuła nie zagrała w żadnym polskim obrazie odkąd wyjechała za Ocean, to pojawiła się w Polsce na planie filmowym w 1997 roku, gdy kręcono zdjęcia do filmu "Biały kruk", polsko-amerykańskiej koprodukcji, w którym, obok polskich aktorów, zagrały trzy hollywoodzkie sławy: Ron Silver i Roy Scheider iJoanna Pacuła.
7.8
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
4.2 2010 Leyla Zlatavich (gościnnie)
9.7 2009 Leyla Zlatavich (gościnnie)
9.0 2009 Leyla Zlatavich (gościnnie)
5.8 2005 Leyla Zlatavich (gościnnie)
7.5 2002 Leyla Zlatavich (gościnnie)
6.9
Wydział kryminalny
Robbery Homicide Division
2002 Leyla Zlatavich (gościnnie)
8.2
Niesamowite opowieści
Night Visions
2001 Leyla Zlatavich (gościnnie)
5.5 2000 Leyla Zlatavich (gościnnie)
4.8
Biały Kruk
White Raven, The
1998 Leyla Zlatavich (gościnnie)
5.9
Milczenie baranów
Silenzio dei prosciutti, Il
1994 Leyla Zlatavich (gościnnie)
7.8 1993 Leyla Zlatavich (gościnnie)
6.4
Mężowie i kochankowie
Villa del venerdi, La
1992 Leyla Zlatavich (gościnnie)
6.2
Elita
E.A.R.T.H. Force
1990 Leyla Zlatavich (gościnnie)
8.1
Przeprawy
Crossings
1986 Leyla Zlatavich (gościnnie)
7.2
Park Gorkiego
Gorky Park
1983 Leyla Zlatavich (gościnnie)
6.3 1982 Leyla Zlatavich (gościnnie)
6.8 1981 Leyla Zlatavich (gościnnie)
6.5 1980 Leyla Zlatavich (gościnnie)
7.8
Dom
1980 Leyla Zlatavich (gościnnie)
6.2 1980 Leyla Zlatavich (gościnnie)
7.6 1979 Leyla Zlatavich (gościnnie)
7.5 1978 Leyla Zlatavich (gościnnie)
7.3 1977 Leyla Zlatavich (gościnnie)
7.8 1976 Leyla Zlatavich (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Joanna Pacuła filmy Joanna Pacuła najlepsze filmy Joanna Pacuła zdjęcia Joanna Pacuła galeria Joanna Pacuła biografia Joanna Pacuła nominacje Joanna Pacuła nagrody i wyróżnienia Joanna Pacuła filmografia Joanna Pacuła aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.