Casper Van Dien
Data urodzenia: 1968-12-18
Miejsce urodzenia: Milton, Floryda, USA
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty 1. Carrie Mitchum (1993 - 1997, rozwód), syn Casper Robert (ur. 23.09.1993) i córka Grace (ur. 15.10.1996); 2. Catherine Oxenberg (od 08.05.1999), 2 córki: Maya (ur. 20.09.2001) i Celeste (ur. 03.10.2003)

Biografia:
Jest szóstym CASPERem w rodzinie [jego syn Casper Robert Mitchum Van Dien byłby siódmym]. Urodzony 18 grudnia 1968 roku w Milton, na Floridzie, dorastał w Ridgewood, w stanie New Jersey. Przez długi czas myślał o kontynuowaniu rodzinnej tradycji zawodowej służby wojskowej - jego ojciec przez dwadzieścia lat był komandorem Amerykańskiej Marynarki Wojennej. Obydwaj jego dziadkowie byli wojskowymi marynarki morskiej. Z tego też względu zdecydował się początkowo wstąpić do Admiral Farragut Academy, gdzie osiągał doskonałe wyniki. Naukę kontynuował w 1988 roku na Florida State University. Tam też, podczas zajęć teatralnych, ujawniło się jego zamiłowanie do gry aktorskiej. Zwrócił się więc ku teatrowi i karierze aktorskiej. Postanowił spróbować swoich sił w filmie, w tym celu przeniósł się do Los Angeles, gdzie szybko znalazł sobie pracę przy serialach telewizyjnych: "Dangerous Women" (1991), "Freshman Dorm" (1992), "One Life to Live" (1993-94) oraz "Beverly Hills, 90210" (1994) jako Griffin Stone. W 1993 roku poślubił Carrie Mitchum, wnuczkę legendarnego aktora Roberta Mitchuma. 23 września 1993 roku przyszedł na świat ich syn - Casper Robert Mitchum Van Dien, a trzy lata potem, 15 października 1996 roku, urodziła się córka Gracie. Jednak w 1997 roku, zaraz po zakończeniu zdjęć do dramatu Mardia Rustama "James Dean: Wyścig z przeznaczeniem" [3 października 1997]., gdzie zagrał tytułową postać -legendę kina, rozstali się i ich związek przestał istnieć. Został dostrzeżony przez hollywoodzkie środowisko filmowe dzięki swojej brawurowej kreacji w thrillerze science-fiction Paula Verhoevena "Żołnierze kosmosu" (1997). W 1998 roku zagrał również w nowej wersji filmowej tytułowego Tarzana - dwudziestego z kolei w dziejach kina - w filmie "Tarzan i Zaginione Miasto" w reżyserii Carla Schenkela. W dniu 8 maja 1999 roku ożenił się ponownie z aktorką Catherine Oxenberg (Amanda Carringon z serialu "Dynastia"). Został ojczymem Indii Oxenberg. A 20 września 2001 roku urodziła się Maya van Dien i dwa lata później, 3 października 2003 roku, przyszła na świat Celeste Alma. Wraz ze swoją żoną Catherine Oxenberg wystąpił w kilku filmach, m.in. "Kod Omega" (1999) Roberta Marcarelli, "Windykatorzy" (1999) Sidneya J. Furie, "The Time Shifters" (TV, 1999), "A Friday Night Date" (2000) Sidneya J. Furie, "Mordercza obsesja" (2000) Uwe Boll.
7.1
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2011 Porucznik Steven Albright (gościnnie)
2.2 2011 Porucznik Steven Albright (gościnnie)
5.5 2010 Porucznik Steven Albright (gościnnie)
5.5
Klątwa Tutenchamona
Curse of King Tut's Tomb, The
2006 Porucznik Steven Albright (gościnnie)
7.9
Zaopiekuj się mną
Watch Over Me
2006 Porucznik Steven Albright (gościnnie)
7.3 2003 Porucznik Steven Albright (gościnnie)
7.5 2002 Porucznik Steven Albright (gościnnie)
7.1 2000 Porucznik Steven Albright (gościnnie)
7.6
Jeździec bez głowy
Sleepy Hollow
1999 Porucznik Steven Albright (gościnnie)
8.1
Po tamtej stronie
Outer Limits, The
1995 Porucznik Steven Albright (gościnnie)
6.7
Doktor Quinn
Dr. Quinn, Medicine Woman
1993 Porucznik Steven Albright (gościnnie)
8.6 1992 Porucznik Steven Albright (gościnnie)
5.5 1991 Porucznik Steven Albright (gościnnie)
6.2
Jedwabne pończoszki
Silk Stalkings
1991 Porucznik Steven Albright (gościnnie)
7.3 1990 Porucznik Steven Albright (gościnnie)
6.5
Świat według Bundych
Married... with Children
1987 Eric Waters (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Casper Van Dien filmy Casper Van Dien najlepsze filmy Casper Van Dien zdjęcia Casper Van Dien galeria Casper Van Dien biografia Casper Van Dien nominacje Casper Van Dien nagrody i wyróżnienia Casper Van Dien filmografia Casper Van Dien aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.