Derek Jacobi
Data urodzenia: 1938-10-22
Miejsce urodzenia: Londyn, Anglia, Wielka Brytania
Stan cywilny: mąż Richard Clifford (od 2006)

Biografia:
Wysoko ceniony za pracę zarówno teatrze jak i filmie. Uzyskał nominację do nagrody BAFTA za grę w Dead Again Kennetha Branagha oraz zdobył nagrodę na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Edynburgu za portret Franciszka Bacona w Love Is the Devil. Przypadła mu ponadto w udziale nagroda Emmy i nominacja do nagrody Złotego Globu za rolę w The Tenth Man. Otrzymał także nagrodę Tony za pracę na Broadwayu w Wiele hałasu o nic Szekspira. W 1994 JKM Elżbieta II przyznała mu tytuł szlachecki za jego wkład w dziedzinę sztuki odtwórczej. Uważany za jednego z najlepszych odtwórców ról szekspirowskich naszych czasów, Jacobi był protegowanym lorda Laurence'a Oliviera, który otworzył mu drzwi do kariery scenicznej w angielskim Teatrze Narodowym. Jacobi wystąpił też w wyprodukowanych przez Oliviera filmowych wersjach Otello i Wiele hałasu o nic a także w Trzech siostrach Czechowa. Zagrał również w stworzonych przez Kennetha Branagha filmowych adaptacjach Henryka V i Hamleta, a także w dramacie dokumentalnym Sposób na Ryszarda Ala Pacino. Jego pierwszym amerykańskim filmem był thriller polityczny Dzień Szakala, po czym zagrał jeszcze w Aktach Odessy, opartych na bestsellerze Fryderyka Forsythe'a. Na liście jego dokonań znajdują się ponadto takie filmy jak: Dotknięcie Meduzy, Czynnik ludzki, Enigma, Dzielna Pani Frisby, Little Dorrit, The Fool oraz Molokai: Historia ojca Damiana, Joanna D'Arc: The Virgin Warrior, Jazon i Argonauci, The Body i Ostatnie lato. Na małym ekranie zasłynął pamiętną rolą Klaudiusza w cieszącym się dużą popularnością miniserialu Ja, Klaudiusz a także rolą Hitlera w Inside the Third Reich.
8.5
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Profesor Yana (gościnnie)
7.0 2011 Profesor Yana (gościnnie)
7.9
Anonimus
Anonymous
2011 Profesor Yana (gościnnie)
7.8
Rodzina Borgiów
The Borgias
2011 Kardynał Orsini (gościnnie)
6.1
Gdy budzą się demony
There Be Dragons
2011 Profesor Yana (gościnnie)
6.7 2010 Profesor Yana (gościnnie)
8.0
Jak zostać królem
King's Speech, The
2010 Profesor Yana (gościnnie)
6.7
Diamenty
Diamonds
2008 Profesor Yana (gościnnie)
6.2
Dobranocny Ogród
In the Night Garden
2007 Profesor Yana (gościnnie)
8.1
Doktor Who
Doctor Who
2005 Profesor Yana (gościnnie)
7.6 2004 Profesor Yana (gościnnie)
6.8 2003 Profesor Yana (gościnnie)
8.7 2002 Profesor Yana (gościnnie)
6.3
Pytanie do Boga
Body, The
2001 Profesor Yana (gościnnie)
8.1 2000 Profesor Yana (gościnnie)
6.7
Ostatnie lato
Up at the Villa
2000 Profesor Yana (gościnnie)
6.0 1999 Profesor Yana (gościnnie)
7.0 1996 Profesor Yana (gościnnie)
8.5 1994 Profesor Yana (gościnnie)
8.3 1994 Profesor Yana (gościnnie)
6.8 1993 Profesor Yana (gościnnie)
7.4
Umrzeć powtórnie
Dead Again
1991 Profesor Yana (gościnnie)
7.9 1990 Profesor Yana (gościnnie)
7.6 1990 Profesor Yana (gościnnie)
0.0 1986 Profesor Yana (gościnnie)
7.6
Czynnik ludzki
Human Factor, The
1979 Profesor Yana (gościnnie)
7.2 1979 Profesor Yana (gościnnie)
8.0 1979 Profesor Yana (gościnnie)
8.2
Ja, Klaudiusz
I, Claudius
1976 Profesor Yana (gościnnie)
8.2
Saga rodu Palliserów
Pallisers, The
1974 Profesor Yana (gościnnie)
0.0 1972 Profesor Yana (gościnnie)
8.5 1972 Profesor Yana (gościnnie)
0.0 1971 Profesor Yana (gościnnie)
7.0 1968 Profesor Yana (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Derek Jacobi filmy Derek Jacobi najlepsze filmy Derek Jacobi zdjęcia Derek Jacobi galeria Derek Jacobi biografia Derek Jacobi nominacje Derek Jacobi nagrody i wyróżnienia Derek Jacobi filmografia Derek Jacobi aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.