Peter Dinklage
Data urodzenia: 1969-06-11
Miejsce urodzenia: Morristown, New Jersey, USA
Stan cywilny: żona Erica Schmidt (od 16.04.2005)

Biografia:
Peter Dinklage zaczął graś w piątej klasie, gdy zagrał główną rolę w przedstawieniu 'The Velveteen Rabbit'. W 1991 roku ukończył studia w Bennington Collage w Vermont. Filmowy debiut Dinklage'a miał miejsce w 1995 roku w filmie 'Living in Oblivion'. Następnie wystąpił w produkcji 'Bullet' (nie został tam nawet wymieniony w napisach). Potem pojawił się w 1998 roku w 'Safe Man', w 1999 w 'Pigeonholed' i w 2001 w 'Human Nature'('Wojnie plemników'). W 2002 roku zagrał wreszcie większe - drugoplanowe role w '13 Moons' ('13 Księżyców') i 'Just A Kiss' ('Zaczyna się od pocałunku'). W 2003 roku zagrał tytułową rolę w 'The Station Agent' ('Dróżniku') Thomas'a McCarthy. Z reżyserem i scenarzystą 'Dróżnika' Dinklage znał się już - współpracowali 7 lat wcześniej przy niezależnej Broadway'owskiej sztuce 'The Killing Act'. Większość produkcji, w których występuje Dinklage to, tak, jak 'Dróżnik', kino niezależne.
8.6
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.2 2012 Kapitan Gutt (głos)
0.0 2011 Tyrion Lannister
7.2
Odrobina nieba
Little Bit of Heaven, A
2011 Tyrion Lannister
0.0 2011 Tyrion Lannister
8.9
Gra o tron
Game of Thrones
2011 Tyrion Lannister
6.0
Zgon na pogrzebie
Death at a Funeral
2010 Tyrion Lannister
7.8 2010 Tyrion Lannister
7.1 2005 Tyrion Lannister
8.0
Ekipa
Entourage
2004 (gościnnie) (on sam)
7.4
Randka z gwiazdą
I'm with Her
2003 Tyrion Lannister
8.0
Bez skazy
Nip/Tuck
2003 Tyrion Lannister
5.0 2002 Tyrion Lannister
5.9
Wojna plemników
Human Nature
2001 Tyrion Lannister
7.6
Ulica
$treet, The / Ka$a
2000 Tyrion Lannister
10.0 1999 Tyrion Lannister

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Peter Dinklage filmy Peter Dinklage najlepsze filmy Peter Dinklage zdjęcia Peter Dinklage galeria Peter Dinklage biografia Peter Dinklage nominacje Peter Dinklage nagrody i wyróżnienia Peter Dinklage filmografia Peter Dinklage aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.