Henryk Bista
Data urodzenia: 1934-03-12
Miejsce urodzenia: 1997-10-08
Stan cywilny: Kochłowice (obecnie Ruda Śląska), Polska

Biografia:
Wybitny polski aktor charakterystyczny. Zagrał ponad 100 ról na ekranie i przynajmniej dwa razy na scenie. W kinie wystapił m.in. w "Śmierci prezydenta" [1976] Ścibora-Rylskiego, "Szpitalu przemienienia" [1977] Żebrowskiego, "Vabanku" [1980] Machulskiego, "Wiernej rzece" [1982] Chmielewskiego, "Yesterday" [1986] Piwowarskiego "Magnacie" [1986] Bajona, "Piłkarskim pokerze" [1988] Zaorskiego, "Białym małżeństwie" [1992] Łazarkiewicz, "Liście Szindlera" [1993] Spielberga, "Nic śmiesznego" [995] Koterskiego i "Sztosie" [1998] Lubaszenki. Współpracował z teatrami: Wybrzeże w Gdańsku (1958-59), Ateneum w Warszawie (1959-60), im. J. Osterwy w Lublinie (1960-62), Wybrzeże w Gdańsku (1962-77, 1978-92), Na Woli w Warszawie (1977-78), Współczesnym w Warszawie (1992-97). Pracował jako pedagog w Studiach Aktorskich, Teatrów - Wybrzeże w Gdańsku i Muzycznego w Gdyni. Zmarł 8-go października 1997 r. w Warszawie.
8.7
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.1 1997 Profesor Wilczewski, nauczyciel Sławka i członek jury konkursu organowego
7.2 1997 Prokurator
7.0 1996 Pan Henio
7.5 1995 Pirotechnik
5.2 1995 Znajomy Kaweckiego na balu sylwestrowym w gmachu KC (gościnnie)
7.6 1995 Właściciel firmy zwerbowany przez Suworowa na targach zbrojeniowych
6.0 1995 Von Litzki
6.7 1994 Profesor Kufel, nauczyciel Eli w szkole muzycznej (gościnnie)
6.8 1993 dyrektor szkoły
6.7 1993 Józef Małocha, mieszkaniec miasteczka
8.2
Republika marzeń
Republik der Traume
1993
5.1 1993 Prezydent (gościnnie)
6.7
Nowe przygody Arsena Lupin
Nouveaux Exploits d'Arsene Lupin, Les
1993 Komisarz policji Podlaski
9.1 1993 Hipolit Rewański
4.0
Kim był Joe Luis?
Kuka on Joe Louis?
1992 Człowiek z baru
5.8 1991
6.1 1991 Felczer rosyjski
6.4 1991 Pułkownik pruski
7.6
Kapitan Conrad
Joseph Conrad
1991
7.8 1990 Towarzysz Janik
6.0 1990 (niewymieniony w czołówce)
6.7 1990 baron
7.7 1989 Jan, szef leśnej placówki PAN
7.4 1989 Marian Ługowski, dyrektor zakładów
6.4 1989 Lekarz wenerolog
7.0 1988 Horst Meisel
5.3 1988 Podróżny szukający cudów
7.8 1988 Chorąży Łukasz Bełzecki
6.2 1987 Kinooperator
6.3 1987 Drabik
6.3 1987 Rustecki
6.7 1987 Doktor w Bukowcu
7.7 1986 Gosche
7.1 1986 Sąsiad - "Tenodpsa"
7.5 1985 Dr Mincel
6.1 1985 Jubiler Lasoń
6.8 1985 Doktor
6.7 1985 Żebrak Maciej "Kostur" (gościnnie)
6.0 1985 Prokurator
7.2 1985 Podstarości (gościnnie)
7.6 1984 Pucołowaty
5.9 1983 Asteria
7.9 1982 "Grzegorz"
8.2 1982 Kruszyna
7.8 1982 Raymond Poincare, prezydent Francji
7.7 1981 Jan Rożek
7.8
Dom
1980 Pułkownik Leon Poznański
6.9 1980 Jan Marsupin, poseł habsburski w Krakowie
5.4 1979 Henryk Jakubik
6.8 1979 Hirszgold
5.7 1979 Historyk sztuki
5.2 1979 Kubsz Franciszek
5.7 1978 Milioner Skalkator(gościnnie)
7.8 1978 Dr Kauters
7.8 1978 Dr Kauters
7.4 1977 Nieznajomy podający się za Dembowskiego
6.3 1977 Mieszczanin krakowski
6.5 1976 Rosenblatt
6.2 1976 "Sztych", kapitan AK
7.5 1966 Robotnik z ekipy remontowej(niewymieniony w czołówce)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Henryk Bista filmy Henryk Bista najlepsze filmy Henryk Bista zdjęcia Henryk Bista galeria Henryk Bista biografia Henryk Bista nominacje Henryk Bista nagrody i wyróżnienia Henryk Bista filmografia Henryk Bista aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.