Jan Nowicki
Data urodzenia: 1939-11-05
Miejsce urodzenia: Kowal, Polska
Stan cywilny: żona Małgorzata Potocka (od 16.05.2009)

Biografia:
Aktor. Ojciec aktora Łukasza Nowickiego. W latach 1958-60 studiował na Wydziale Aktorskim PWSTiF w Łodzi, w 1964 roku ukończył PWST w Krakowie. Po ukończeniu szkoły debiutował w 1965 w "Zaproszeniu do zamku" J. Anouilha w krakowskim Starym Teatrze, którego aktorem jest do dziś. Wykładowca PWST w Krakowie, w latach 1973-74 prodziekan Wydziału Aktorskiego tej uczelni. Na ekranie debiutował w 1963, wystąpił w kilkudziesięciu filmach. Od 1967 wystąpił również w wielu filmach węgierskich w reżyserii swej żony Marty Mészáros.
8.2
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2011 Mecenas Kowalski
6.5 2011 Remigiusz Pawłow (gościnnie)
3.5 2010 Oligarcha
6.3 2008 Ludwik Olszyński, mąż Niny (gościnnie)
4.4 2006 Grzegorz Dajewski, ojciec Darka
6.7 2005 Tomasz Korzecki, ojciec Piotra (niewymieniony w czołówce)
4.9 2003 Kleber
6.2 2002 Ojciec
6.1 2002 Wiesiek "Malina" (gościnnie)
5.8 2002 Wuj Leon Skalnicki (gościnnie)
5.6 2001 Wuj Skalnicki
7.2 2001 Hans von Beseler, generał-gubernator Warszawy
7.1
Mała Vilma
Kisvilma - Az utolsó napló
2000 Zdenek
6.4 2000 Stanisław Szczygieł (gościnnie)
7.7 1998 Dziedzic
6.4 1998 Rzeźbiarz Adam, były kochanek Doroty (gościnnie)
7.2 1997 Eryk
5.4 1997 Jerzy Chmielewski
6.2 1996 Marek
6.8 1996 Szymański
6.5 1995 Rzeźbiarz Adam, kochanek Doroty
5.9
Embrion
Magzat, A
1993 Peter
5.8 1993 Ryszard Brun
6.6 1991 Cyprian Lechicki, mąż Eweliny
6.4 1991 Cyprian Lechicki, mąż Eweliny
6.0 1990 Barras
7.6
Pasażerowie na gapę
Potyautasok
1990 Więzień
6.2 1990 Robert Moren
5.5
Vera Lenz
Vera - Der schwere Weg der Erkenntnis
1987 Frederic Shelvin
7.7 1986 Książę Hans Heinrich XV
7.5 1985 Sutener Al
8.0 1983 Wilhelm II
7.6 1982 Wielki Szu
5.5 1981 Janos Balint
5.1 1981 Mag
8.1 1980 Aktor Jan Kozicki
8.1 1980 Aktor Jan Kozicki
7.4 1977 Preusker, major pruski w Kalińcu (gościnnie)
6.5 1976 Stefan Wojnicz
7.6 1976 Komisarz
6.7 1975 Adam Stokłos
6.0 1974 Przyjaciel Tadeusza
6.0 1974 Plutonowy Kuryło
7.4 1974 Profesor Zygmunt Koziełło (niewymieniony w czołówce)
6.3 1970 Inżynier Borecki(gościnnie)
7.6 1970 Marek

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Jan Nowicki filmy Jan Nowicki najlepsze filmy Jan Nowicki zdjęcia Jan Nowicki galeria Jan Nowicki biografia Jan Nowicki nominacje Jan Nowicki nagrody i wyróżnienia Jan Nowicki filmografia Jan Nowicki aktor Jan Nowicki scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.