Michael Gambon
Data urodzenia: 1940-10-19
Miejsce urodzenia: Dublin, Irlandia
Stan cywilny: żona Anne Miller (od 1962, rozwód), syn Fergus (ur. 1964)

Biografia:
Ten wybitny aktor brytyjski urodził się 19 pażdziernika 1940 roku w Dublinie, Irlandia. Jego kariera aktorska rozpoczęła się od współpracy z The Edward/Macliammoir Gate Theatre w Dublinie. W 1963 roku dołączył do zespołu The National Theatre, grając w sezonie uwięczającym jego działalność pod kierownictwem Laurence'a Oliviera. Grał między innymi w przedstawieniach "Hamlet", "Król Lear", "Antoniusz i Kleopatra", "Otello", "Ryszard III", "Żywot Galileusza", "Wujaszek Wania" oraz "A Chorus of Disapproval". Była to jego współpraca z bardzo sławnymi i liczącymi się teatrami, w tym z The Royal Shakespeare Company oraz The National Theatre on the South Bank. Został nagrodzony prestiżową nagrodą dla najlepszego aktora - The Evening Standard Theatre Award - za tytułową rolę w sztuce "Volpone". Zebrał również świetne recenzje za wystawianą w Londynie i Nowym Yorku rolę w sztuce "Skylight" Davida Hare'a, . Zagrał w wielu filmach, w tym "Turtle Diary", "Paris By Night", "A Dry White Season", "The Rachel Papers", "The Cook, The Thief, His Wife and Her Lover" (Kucharz, Złodziej, Jego Żona i Jej Kochanek), "Mobsters", "Miłość i śmierć w Wenecji" Iaina Softley'a, "Toys", "Clean State", "The Browning Version", "A Man of No Importance", "Mary Reilly", "Two Deaths", "Nothing Personal" oraz "Gracz", "Gosford Park", "Charlotte Gray", "Jeździec bez głowy". Jego role telewizyjne to nagrodzony "The Singing Detective", "The Heat of the Day", "Inspector Maigret", "The Entertainer", oraz "Faith".
8.4
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2011 Elliot Sardick / Kazran Sardick (gościnnie)
7.8
Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
2011 Elliot Sardick / Kazran Sardick (gościnnie)
6.7 2011 Elliot Sardick / Kazran Sardick (gościnnie)
6.9
Księga ocalenia
Book of Eli, The
2010 Elliot Sardick / Kazran Sardick (gościnnie)
8.0
Jak zostać królem
King's Speech, The
2010 Elliot Sardick / Kazran Sardick (gościnnie)
7.9 2009 Elliot Sardick / Kazran Sardick (gościnnie)
8.5 2007 Elliot Sardick / Kazran Sardick (gościnnie)
8.1
Doktor Who
Doctor Who
2005 Elliot Sardick / Kazran Sardick (gościnnie)
8.0
Anioły w Ameryce
Angels in America
2003 Przodek Priora Waltera #1
7.6
Jeździec bez głowy
Sleepy Hollow
1999 Elliot Sardick / Kazran Sardick (gościnnie)
8.0
Żony i córki
Wives and Daughters
1999 Elliot Sardick / Kazran Sardick (gościnnie)
7.3
Miłość i śmierć w Wenecji
Wings of the Dove, The
1997 Elliot Sardick / Kazran Sardick (gościnnie)
7.3 1996 Elliot Sardick / Kazran Sardick (gościnnie)
6.5
Rosyjski łącznik
Midnight in St. Petersburg
1996 Elliot Sardick / Kazran Sardick (gościnnie)
2.0 1995 Elliot Sardick / Kazran Sardick (gościnnie)
5.9
Zabaweczki
Toys
1992 Elliot Sardick / Kazran Sardick (gościnnie)
7.0 1992 Elliot Sardick / Kazran Sardick (gościnnie)
8.3 1992 Elliot Sardick / Kazran Sardick (gościnnie)
7.2
Gangsterzy
Mobsters
1991 Elliot Sardick / Kazran Sardick (gościnnie)
7.9 1990 Elliot Sardick / Kazran Sardick (gościnnie)
7.4
Kucharz, złodziej, jego żona i jej kochanek
Cook the Thief His Wife & Her Lover, The
1989 Elliot Sardick / Kazran Sardick (gościnnie)
0.0 1989 Elliot Sardick / Kazran Sardick (gościnnie)
7.0 1986 Elliot Sardick / Kazran Sardick (gościnnie)
10.0 1985 Elliot Sardick / Kazran Sardick (gościnnie)
7.4 1981 Elliot Sardick / Kazran Sardick (gościnnie)
0.0 1979 Elliot Sardick / Kazran Sardick (gościnnie)
7.2 1979 Elliot Sardick / Kazran Sardick (gościnnie)
10.0 1973 Elliot Sardick / Kazran Sardick (gościnnie)
0.0 1972 Elliot Sardick / Kazran Sardick (gościnnie)
0.0 1970 Elliot Sardick / Kazran Sardick (gościnnie)
7.6 1970 Elliot Sardick / Kazran Sardick (gościnnie)
0.0 1968 Elliot Sardick / Kazran Sardick (gościnnie)
0.0 1966 Elliot Sardick / Kazran Sardick (gościnnie)
7.0 1965 Elliot Sardick / Kazran Sardick (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Michael Gambon filmy Michael Gambon najlepsze filmy Michael Gambon zdjęcia Michael Gambon galeria Michael Gambon biografia Michael Gambon nominacje Michael Gambon nagrody i wyróżnienia Michael Gambon filmografia Michael Gambon aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.