Salma Hayek
Data urodzenia: 1966-09-02
Miejsce urodzenia: Coatzacoalcos, Meksyk
Stan cywilny: mąż Francois-Henri Pinault (od 14.02.2009), córka Valentina Paloma Pinault (ur. 21.09.2007)

Biografia:
Debiutowała w telewizyjnym serialu "Nuevo Amancer", sławę przyniosła jej tytułowa rola w "telenoweli" zatytułowanej "Teresa". Za obie role otrzymała nagrody telewizji meksykańskiej. U szczytu kariery w Meksyku przeniosła się do Los Angeles, gdzie przez półtora roku doskonaliła swój angielski. Następnie wystąpiła w filmach "My Crazy Life"/"Mi Vida Loca" i nagrodzonym na festiwalu w Berlinie "El Callejon De Los Milagros" oraz serialach "Życie jak sen", "Cherry Street, South of Main" (pilot) i "Don Profiro". Początkiem jej współpracy z Roberto Rodriguezem był telewizyjny film "Roadracers". Po sukcesie "Desperado" wystąpiła w "Czterech pokojach" (nowela Roberta Rodrigueza), "Od zmierzchu do świtu" (reżyseria Robert Rodriguez, scenariusz Quentin Tarantino), "Ściganych", "Polubić czy poślubić", "Oni", "Breaking Up", "Bardzo Dzikim Zachodzie", "Dogmie", Time Code 2000", "Chain of Fools" oraz telewizyjnym "The Hunchback of Notre Dame" ("Dzwonnik z Notre Dame", rola Esmeraldy).
8.2
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.5 2012 Elena
7.4
Piraci!
Pirates! Band of Misfits, The
2012 Elena
6.5 2012 Elena
6.5 2012 Elena
6.9
Kot w butach
Puss in Boots
2011 Elena
0.0 2011 Elena
0.0 2011 Elena
7.5
Życie to jest to
Chispa de la vida, La
2011 Elena
6.8
Duże dzieci
Grown Ups
2010 Elena
1.0 2009 Elena
7.3
Brzydula Betty
Ugly Betty
2006 Elena
6.2
Bardzo dziki Zachód
Wild Wild West
1999 Elena
7.5
Akcja!
Action
1999 Elena
6.4
Oni
Faculty, The
1998 Elena
6.7
Klub 54
54
1998 Elena
6.6
Zakochany Valentino
Velocity of Gary* *(Not His Real Name), The
1998 Elena
6.1
Szaleństwa miłości
Breaking Up
1997 Elena
6.9
Polubić czy poślubić
Fools Rush In
1997 Elena
4.5 1997 Elena
6.4 1997 Elena
7.4
Od zmierzchu do świtu
From Dusk Till Dawn
1996 Elena
6.4 1996 Elena
7.6
Cztery pokoje
Four Rooms
1995 Elena
7.1 1995 Elena
5.8
Czysta gra
Fair Game
1995 Elena
8.6 1994 Elena
6.0
Moje szalone życie
Mi vida loca
1993 Elena
7.0 1993 Elena
4.0 1992 Elena
8.3 1992 Elena
7.0 1991 Elena
8.0
Życie jak sen
Dream On
1990 Elena
3.2 1989 Elena
1.0 1988 Elena

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Salma Hayek filmy Salma Hayek najlepsze filmy Salma Hayek zdjęcia Salma Hayek galeria Salma Hayek biografia Salma Hayek nominacje Salma Hayek nagrody i wyróżnienia Salma Hayek filmografia Salma Hayek aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.