Antonio Banderas
Data urodzenia: 1960-08-10
Miejsce urodzenia: Málaga, Hiszpania
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty: 1. Ana Leza (27.07.1987 - 1996, rozwód); 2. Melanie Griffith (od 14.05.1996), córka Stella Banderas (ur. 24.09.1996)

Biografia:
Aktor pochodzenia hiszpańskiego, któremu uroda południowca zapewniła status hollywoodzkiego symbolu seksu lat 90. Międzynarodowy rozgłos zdobył dzięki współpracy ze swoim rodakiem, słynnym twórcą filmowym, Pedro Almodóvarem. Karierę zawodową zaczynał w rodzinnym kraju, gdzie po ukończeniu szkoły teatralnej grywał w sztukach Marlowa, Brechta i Szekspira. W 1982 roku wystąpił w "Labiryncie namiętności" Almodóvara i wkrótce stał się jednym z najpopularniejszych aktorów teatralnych i filmowych w Hiszpanii. W USA sławę przyniósł mu udział w "Kobietach na skraju załamania nerwowego"(1988) oraz w "Zwiąż mnie"(1990) Almodóvara. Jego popularność wzrosła, kiedy wystąpił w czterech ważnych produkcjach amerykańskich: w "Filadelfii"(1993) , "Domu dusz"(1993) , "Wywiadzie z wampirem"(`1994) oraz w "Miami Rhapsody"(1995). Do grona gwiazd hollywoodzkich dołączył w roku 1995, kiedy to zagrał główną rolę w "Desperado" Roberta Rodrigueza, zabawnym sequelu "El Mariachi". Wyspecjalizował się głównie w kreacjach macho; takie postaci odtwarzał między innymi w "Nigdy nie rozmawiaj z nieznajomym"(1995) Petera Halla, czy w "Masce Zorro"(1998) Martina Campbella. Od 1996 roku żonaty z Melanie Griffith.
8.3
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł
6.6
Wariatka z Alabamy (1999)
Crazy in Alabama

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.7 2012 Mort
6.9
Kot w butach
Puss in Boots
2011 Rodrigo
7.6
Skóra, w której żyję
Piel que habito, La
2011 Rodrigo
5.4
Wielki wybuch
Big Bang, The
2011 Rodrigo
0.0 2011 Rodrigo
4.8
Ścigana
Haywire
2011 Rodrigo
6.8
Shrek Forever
Shrek Forever After
2010 Rodrigo
6.6
Złodziejski kodeks
Thick as Thieves
2009 Rodrigo
6.7
Shrek Trzeci
Shrek the Third
2007 Rodrigo
7.2
Grzeszna miłość
Original Sin
2001 Rodrigo
6.3
Pytanie do Boga
Body, The
2001 Rodrigo
7.2
Trzynasty wojownik
13th Warrior, The
1999 Rodrigo
5.7
Parada oszustów
White River Kid, The
1999 Rodrigo
8.7 1999 Rodrigo
7.1
Maska Zorro
Mask of Zorro, The
1998 Rodrigo
6.4 1997 Rodrigo
7.1 1996 Rodrigo
7.6
Cztery pokoje
Four Rooms
1995 Rodrigo
7.1 1995 Rodrigo
6.5
Rapsodia Miami
Miami Rhapsody
1995 Rodrigo
6.5
Nigdy nie rozmawiaj z nieznajomym
Never Talk to Strangers
1995 Rodrigo
7.2
Zabójcy
Assassins
1995 Rodrigo
6.2
Zbyt wiele
Two Much
1995 Rodrigo
7.9
Wywiad z wampirem
Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles
1994 Rodrigo
6.2 1994 Rodrigo
7.9
Dom dusz
House of the Spirits, The
1993 Rodrigo
1.0 1993 Rodrigo
8.3 1992 Rodrigo
3.0 1991 Rodrigo
7.5
Zwiąż mnie
¡Átame!
1990 Rodrigo
7.1
Pod Wiatr
Contra el viento
1990 Rodrigo
5.2
Zagraniczne zakupy
Bajarse al moro
1989 Rodrigo
4.6
Biała gołębica
Blanca Paloma, La
1989 Rodrigo
4.7 1989 Rodrigo
4.3 1988 Rodrigo
7.8
Kobiety na skraju załamania nerwowego
Mujeres al borde de un ataque de nervios
1988 Rodrigo
4.8 1987 Rodrigo
3.0 1987 Rodrigo
7.5
Prawo pożądania
Ley del deseo, La
1987 Rodrigo
4.9
27 godzin
27 horas
1986 Rodrigo
3.8 1986 Rodrigo
7.2 1986 Rodrigo
3.6
Układanka
Puzzle, The
1986 Rodrigo
4.4
Dwór Faraona
Corte de Faraón, La
1985 Rodrigo
5.5
Requiem dla hiszpańskiego wieśniaka
Réquiem por un campesino espanol
1985 Rodrigo
5.3
Sprawa Almery
Caso Almería, El
1984 Rodrigo
2.8 1984 Rodrigo
6.0
Szczudła
Zancos, Los
1984 Rodrigo
6.0 1984 Rodrigo
7.1
Labirynt namiętności
Laberinto de pasiones
1982 Rodrigo
5.3
Sztuczne rzęsy
Pestanas postizas
1982 Rodrigo

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Antonio Banderas filmy Antonio Banderas najlepsze filmy Antonio Banderas zdjęcia Antonio Banderas galeria Antonio Banderas biografia Antonio Banderas nominacje Antonio Banderas nagrody i wyróżnienia Antonio Banderas filmografia Antonio Banderas aktor Antonio Banderas reżyser
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.