John Malkovich
Data urodzenia: 1953-12-09
Miejsce urodzenia: Christopher, Illinois, USA
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty: 1. Glenne Headly (02.08.1982 - 1988, rozwód); 2. Nicoletta Peyran (od 1989), 2 dzieci: Amandine (ur. 1990) i Lorwy (ur. 1992)

Biografia:
Wyjątkowy aktor i reżyser, który wszedł do świata filmu niezapomnianymi rolami dziwaków: zagrał znudzonego fotoreportera w "Polach śmierci"(1984) i niewidomego lokatora Willa, w filmie Roberta Bentona "Miejsca w sercu" (1984). Udowodnił talent komiczny w niezbyt znaczącym filmie "Making Mr. Right" (1987). Zupełnie inne oblicze zaprezentował w "Niebezpiecznych związkach" - odtwarzał tam postać Vicomte de Valmont, najwyższego kapłana uwodzenia.. W "Pod osłoną nieba" (1990) Bernardo Bertolucciego zagrał kompozytora podróżującego po powojennej Afryce w poszukiwaniu samorealizacji i ratunku dla swojego małżeństwa. W roku 1993 ponownie ukazał swój geniusz, wcielając się w postać zabójcy w filmie Wolfganga Petersena "Na linii ognia"(1993), co przyniosło mu drugą nominację do Oskara. Zamiłowanie Malkovicha do niekomercyjnych projektów uwidoczniło się przy realizacji "Przypadkowego turysty" (1988). Jego dalsze wybory były różne, począwszy od romantycznych komedii, takich jak "Queens Logic" i "The Object of Beauty" (1991), po filmy akcji, takie jak "Jennifer 8" (1992). W "Myszach i ludziach" (1992) mistrzowsko zagrał umysłowo upośledzonego. Niezapomnianą, wstrząsającą kreację stworzył w "Jądrze ciemności"(1994), za co nominowany był do Złotego Globu. W 1999 roku powstał przewrotny obraz "Być jak John Malkovich", w którym aktor zagrał samego siebie.
8.7
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł
7.5
Tancerz (2002)
Dancer Upstairs, The

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.0 2013 Generał Grigio
0.0 2011 Abimael Guzman
8.4 2010 Abimael Guzman
5.2 2010 Abimael Guzman
7.1
Red
2010 Abimael Guzman
7.3 2010 Abimael Guzman
7.5
Tancerz
Dancer Upstairs, The
2002 Abimael Guzman
7.9
Napoleon
Napoléon
2002 Charles Talleyrand
7.1
Synowie mafii
Knockaround Guys
2001 Teddy Deserve
8.2 2001 on sam (2002) (gościnnie)
7.9
Nędznicy
Misérables, Les
2000 Javert
6.5
Cień wampira
Shadow of the Vampire
2000 F.W. Murnau
7.2
Człowiek w żelaznej masce
Man in the Iron Mask, The
1998 Abimael Guzman
7.2 1997 Abimael Guzman
0.0 1997 on sam (2003) (gościnnie)
6.4 1997 (gościnnie) (on sam)
7.6
Król Olch
Unhold, Der
1996 Abel
7.3 1996 Dr Jekyll / Pan Hyde
6.7
Nieugięci
Mulholland Falls
1996 Generał Timms
7.1
Portret damy
Portrait of a Lady, The
1996 Gilbert Osmond
7.1
Po tamtej stronie chmur
Al di là delle nuvole
1995 Reżyser
6.9
Klasztor
O Convento
1995 Michael
7.4 1993 Abimael Guzman
7.4
Na linii ognia
In the Line of Fire
1993 Mitch Leary
8.1
Myszy i ludzie
Of Mice and Men
1992 Abimael Guzman
7.3
Cienie we mgle
Shadows and Fog
1992 Abimael Guzman
7.2
Jennifer 8
Jennifer Eight
1992 St. Anne
8.0
Niebezpieczne związki
Dangerous Liaisons
1988 Abimael Guzman
7.9
Imperium Słońca
Empire of the Sun
1987 Abimael Guzman
6.8
Mężczyzna idealny
Making Mr. Right
1987 Jeff Peters/Ulysses
7.7
Szklana menażeria
Glass Menagerie, The
1987 Tom
6.0
Rakieta na księżyc
Rocket to the Moon
1986 Ben Stark
7.6
Miejsca w sercu
Places in the Heart
1984 Mr. Will
8.1
Pola śmierci
Killing Fields, The
1984 Al Rockoff
1.0 1984 Lee

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

John Malkovich filmy John Malkovich najlepsze filmy John Malkovich zdjęcia John Malkovich galeria John Malkovich biografia John Malkovich nominacje John Malkovich nagrody i wyróżnienia John Malkovich filmografia John Malkovich aktor John Malkovich reżyser
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.