Jan Englert
Data urodzenia: 1943-05-11
Miejsce urodzenia: Warszawa, Polska
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty: 1.Barbara Sołtysik (rozwód) troje dzieci: syn Tomasz, bliźniaczki: Katarzyna i Małgorzata ; 2.Beata Ścibakówna, córka Helena

Biografia:
Jan Englert należący dziś do grupy najwybitniejszych polskich aktorów zadebiutował w filmie już w wieku 14. lat. Wystąpił wtedy w obrazie Andrzeja Wajdy "Kanał". W 1964 r. ukończył warszawską Państwową Wyższą Szkołę Teatralną i w tym samy roku zadebiutował na deskach Teatru Współczesnego. Ma na swoim koncie mnóstwo kreacji filmowych i teatralnych. Za te ostatnie otrzymał wiele prestiżowych nagród. Jan Englert cieszy się wśród ludzi, z którymi współpracował opinią pracoholika i człowieka, który poświęca się swojej pracy bez reszty. Przykładowo do roli w filmie "Cyrograf dojrzałości" z 1967 r. aktor nauczył się chodzić na rękach. W latach 1981-87 był dziekanem Wydziału Aktorskiego, a później objął stanowisko rektora. W latach 1992-93 był członkiem Rady ds. Kultury przy Prezydencie RP. 20 lutego 1999 r. wręczono mu Superwiktora za całokształt twórczości.
8.1
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
5.4 2013 Podpułkownik Wincenty Sobociński
7.2 2011 Michał Drzewiecki
6.5 2011 Rotmistrz Czesław Konarski
7.2 2010 Rotmistrz Czesław Konarski
8.1 2008 Rotmistrz Czesław Konarski
5.0 2007 Rotmistrz Czesław Konarski
6.9 2006 Rotmistrz Czesław Konarski
4.5 2006 Rotmistrz Czesław Konarski
7.0 2001 Rotmistrz Czesław Konarski
5.4 1998 Rotmistrz Czesław Konarski
6.8 1998 Rotmistrz Czesław Konarski
6.9 1998 Rotmistrz Czesław Konarski
6.4 1998 Rotmistrz Czesław Konarski
7.8 1997 Rotmistrz Czesław Konarski
6.9 1997 Rotmistrz Czesław Konarski
4.3 1996 Rotmistrz Czesław Konarski
7.0 1996 Rotmistrz Czesław Konarski
6.8 1995 Rotmistrz Czesław Konarski
6.5 1995 Rotmistrz Czesław Konarski
5.1
Śmierć w płytkiej wodzie
Halál sekély vízben
1994 Rotmistrz Czesław Konarski
0.0 1994 Rotmistrz Czesław Konarski
6.2 1990 Rotmistrz Czesław Konarski
7.3 1989 Rotmistrz Czesław Konarski
8.0 1988 Rotmistrz Czesław Konarski
7.3 1987 Rotmistrz Czesław Konarski
7.7 1986 Rotmistrz Czesław Konarski
7.7 1986 Rotmistrz Czesław Konarski
5.0 1986 Rotmistrz Czesław Konarski
7.0 1984 Rotmistrz Czesław Konarski
4.0 1983 Rotmistrz Czesław Konarski
6.1 1983 Rotmistrz Czesław Konarski
6.3 1983 Rotmistrz Czesław Konarski
7.0 1980 Rotmistrz Czesław Konarski
7.8
Dom
1980 Rotmistrz Czesław Konarski
6.8 1979 Rotmistrz Czesław Konarski
7.3 1979 Rotmistrz Czesław Konarski
6.7 1978 Rotmistrz Czesław Konarski
5.7 1978 Rotmistrz Czesław Konarski
7.3 1977 Rotmistrz Czesław Konarski
7.6 1977 Rotmistrz Czesław Konarski
7.5 1977 Rotmistrz Czesław Konarski
7.4 1977 Rotmistrz Czesław Konarski
7.1 1977 Rotmistrz Czesław Konarski
6.3 1975 Rotmistrz Czesław Konarski
5.5 1975 Rotmistrz Czesław Konarski
6.7
Długa podróż
Lungo viaggio, Il
1975 Rotmistrz Czesław Konarski
6.8 1974 Rotmistrz Czesław Konarski
5.8 1973 Rotmistrz Czesław Konarski
6.8 1972 Rotmistrz Czesław Konarski
8.0 1971 Rotmistrz Czesław Konarski
0.0 1971 Rotmistrz Czesław Konarski
6.9 1967 Rotmistrz Czesław Konarski
6.7 1966 Rotmistrz Czesław Konarski
6.9 1966 Rotmistrz Czesław Konarski
6.8 1966 Rotmistrz Czesław Konarski
7.4 1965 Rotmistrz Czesław Konarski
7.8 1956 Rotmistrz Czesław Konarski

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Jan Englert filmy Jan Englert najlepsze filmy Jan Englert zdjęcia Jan Englert galeria Jan Englert biografia Jan Englert nominacje Jan Englert nagrody i wyróżnienia Jan Englert filmografia Jan Englert aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.