Joe Mantegna
Data urodzenia: 1947-11-13
Miejsce urodzenia: Chicago, Illinois, USA
Stan cywilny: żona Arlene Vrhel (od 03.12.1975), 2 córki: Mia (ur. 1987) i Gina (ur. 17.04.1990)

Biografia:
Szerszej publiczności kinowej znany jest przede wszystkim z szeregu charakterystycznych ról drugoplanowych. Z równym powodzeniem występuje także na scenie teatralnej. Swoje największe sukcesy osiągnął we współpracy z Davidem Mametem. Mantegna urodził się i wychował w Chicago. Z miastem tym związał też swoje życie i w 1999 r. za swoje dlań zasługi został uhonorowany Commitment to Chicago Award. Jako aktor debiutował w 1969 r. w scenicznej produkcji "Hair". W 1971 r. dołączył do lokalnej grupy teatralnej - Chicago's Organic Theatre Company. Trzy lata później poznał i zaprzyjaźnił się z dramaturgiem, reżyserem i scenarzystą - Davidem Mametem. W 1977 r. wraz ze spektaklem "A Life in the Theater" (1977) rozpoczęła się ich wieloletnia współpraca.
8.0
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2011 Fat Tony (głos) (gościnnie)
2.4 2009 Fat Tony (głos) (gościnnie)
7.3
Życie po falstarcie
Starter Wife, The
2007 Fat Tony (głos) (gościnnie)
8.0
Zabójcze umysły
Criminal Minds
2005 Fat Tony (głos) (gościnnie)
8.5 2003 Fat Tony (głos) (gościnnie)
7.8
Joan z Arkadii
Joan of Arcadia
2003 Fat Tony (głos) (gościnnie)
10.0 2002 Fat Tony (głos) (gościnnie)
0.0 2001 Fat Tony (głos) (gościnnie)
5.2
Więcej psów niż kości
More Dogs Than Bones
2000 Fat Tony (głos) (gościnnie)
7.9
Posłaniec
Runner, The
1999 Fat Tony (głos) (gościnnie)
8.7 1999 Fat Tony (głos) (gościnnie)
7.1 1998 Fat Tony (głos) (gościnnie)
0.0 1998 Fat Tony (głos) (gościnnie)
8.3
Ostatni Don II
Last Don II, The
1998 Fat Tony (głos) (gościnnie)
8.5
Ostatni Don
Last Don, The
1997 Fat Tony (głos) (gościnnie)
6.4 1997 Fat Tony (głos) (gościnnie)
6.4
Przeklęty
Thinner
1996 Fat Tony (głos) (gościnnie)
6.9
Oko za oko
Eye for an Eye
1996 Fat Tony (głos) (gościnnie)
6.1
Brzdąc w opałach
Baby's Day Out
1994 Fat Tony (głos) (gościnnie)
5.3
Sidła miłości
Body of Evidence
1993 Fat Tony (głos) (gościnnie)
7.9
Upadłe anioły
Fallen Angels
1993 Fat Tony (głos) (gościnnie)
6.8 1993 Fat Tony (głos) (gościnnie)
6.5 1991 Fat Tony (głos) (gościnnie)
6.7 1991 Fat Tony (głos) (gościnnie)
6.7
Pełzaki
Rugrats
1991 Fat Tony (głos) (gościnnie)
8.0
Simpsonowie
The Simpsons
1989 Fat Tony (głos) (gościnnie)
7.9
Byle do wiosny
Wait Until Spring, Bandini
1989 Fat Tony (głos) (gościnnie)
7.0 1988 Fat Tony (głos) (gościnnie)
7.5
Dom gry
House of Games
1987 Fat Tony (głos) (gościnnie)
7.0
Stan krytyczny
Critical Condition
1987 Fat Tony (głos) (gościnnie)
5.8
Nie do taktu
Off Beat
1986 Fat Tony (głos) (gościnnie)
7.2
Skarbonka
Money Pit, The
1986 Fat Tony (głos) (gościnnie)
8.0
Kompromitujące pozy
Compromising Positions
1985 Fat Tony (głos) (gościnnie)
7.7
Strefa mroku
Twilight Zone, The
1985 Fat Tony (głos) (gościnnie)
10.0 1983 Fat Tony (głos) (gościnnie)
8.0 1981 Fat Tony (głos) (gościnnie)
7.6 1980 Fat Tony (głos) (gościnnie)
10.0 1979 Fat Tony (głos) (gościnnie)
7.0 1977 Fat Tony (głos) (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Joe Mantegna filmy Joe Mantegna najlepsze filmy Joe Mantegna zdjęcia Joe Mantegna galeria Joe Mantegna biografia Joe Mantegna nominacje Joe Mantegna nagrody i wyróżnienia Joe Mantegna filmografia Joe Mantegna aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.