Woody Allen
Data urodzenia: 1935-12-01
Miejsce urodzenia: Nowy Jork, Nowy Jork, USA
Stan cywilny: trzykrotnie żonaty: 1. Harlene Rosen (1954 - 1959, rozwód); 2. Louise Lasser (02.02.1966 - 1969, rozwód); 3. Soon-Yi Previn (od 22.12.1997)

Biografia:
Woody Allen jest jednym z najoryginalniejszych artystów współczesnego kina. Tworzy filmy, które bez wątpienia można określić mianem autorskich. Karierę swoją zaczynał od pisania tekstów dla programu "Your Show of Shows", a także dla takich gwiazd jak Ed Sullivan, Sid Caesar, czy Art Carney. W 1961 roku zaczął sam występować jako komik i w bardzo krótkim czasie zyskał popularność. W 1965 roku filmem "Co słychać koteczku?" zadebiutował na dużym ekranie jako aktor i scenarzysta. Rok później na Broadwayu miała miejsce premiera jego pierwszej sztuki "Don't drink the water". Od tego czasu zaczęła się jego niezwykle płodna kariera. Międzynarodową sławę przyniósł mu zrobiony w 1977 roku film "Annie Hall". Przez wielu krytyków jest on uważany za kwintesencję tego, co jest nazywane kinem Allena. Rok później reżyser stworzył swój pierwszy dramat "Wnętrza". Pomimo głosów niektórych krytyków, że Allen zdradził zawód komika, film przyniósł mu dwie nominacje do Oscara. Następne zrobione przez niego obrazy spotykały się z dużym zainteresowaniem i wzbudzały wiele dyskusji. Mimo, że Allen stworzył swój własny styl, to jego filmy nie są takie same. W wielu z nich można doszukać się odwołań do dzieł powstałych już wcześniej i pełne ich zrozumienie wymaga od odbiorcy pewnej wiedzy i przygotowania. W sumie artysta był około 20 razy nominowany do Oscara i trzy razy otrzymał statuetkę. Ma na całym świecie zarówno swoich wielbicieli, jak i przeciwników. Oprócz tworzenia filmów i sztuk teatralnych Woody Allen zajmuje się pisaniem książek, które dostępne są także na polskim rynku. Poza tym jest również uzdolnionym muzykiem. Od wielu lat raz w tygodniu grywa na klarnecie w nowojorskim jazz klubie Michael's Pub. Możemy także oglądać jego trasę koncertowa, która została zarejestrowana w filmie "Wild Man Blues".
8.7
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł
7.0
Zakochani w Rzymie (2012)
To Rome With Love
7.5
O północy w Paryżu (2011)
Midnight in Paris
6.0
Poznasz przystojnego bruneta (2010)
You Will Meet a Tall Dark Stranger
7.3
Klątwa skorpiona (2001)
Curse of the Jade Scorpion, The
7.4
Drobne cwaniaczki (2000)
Small Time Crooks
7.2
Słodki drań (1999)
Sweet and Lowdown
7.7
Przejrzeć Harry'ego (1997)
Deconstructing Harry
7.0
Wszyscy mówią: kocham cię (1996)
Everyone Says I Love You
7.4
7.5
Strzały na Broadwayu (1994)
Bullets Over Broadway
7.9
7.3
Cienie we mgle (1992)
Shadows and Fog
7.6
Mężowie i żony (1992)
Husbands and Wives
6.7
7.7
Zbrodnie i wykroczenia (1989)
Crimes and Misdemeanors
7.3
Inna kobieta (1988)
Another Woman
6.7
Wrzesień (1987)
September
7.6
7.9
Hannah i jej siostry (1986)
Hannah and Her Sisters
7.5
Purpurowa róża z Kairu (1985)
Purple Rose of Cairo, The
7.3
Danny Rose z Broadwayu (1984)
Broadway Danny Rose
7.2
Seks nocy letniej (1982)
Midsummer Night's Sex Comedy, A
8.0
7.3
Śpioch (1973)
Sleeper
7.6
Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o seksie, ale baliście się zapytać (1972)
Everything You Always Wanted to Know About Sex * But Were Afraid to Ask
7.7
Bierz forsę i w nogi (1969)
Take the Money and Run
6.1
Jak się masz koteczku? (1966)
What's Up, Tiger Lily?

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 C.W. Briggs
7.0
Zakochani w Rzymie
To Rome With Love
2012
6.1
Paryż - Manhattan
Paris Manhattan
2012 (niewymieniony w czołówce) (on sam)
6.1
Paryż - Manhattan
Paris Manhattan
2012 (niewymieniony w czołówce) (on sam)
7.5
O północy w Paryżu
Midnight in Paris
2011 C.W. Briggs
6.0
Poznasz przystojnego bruneta
You Will Meet a Tall Dark Stranger
2010 C.W. Briggs
7.2 2009 C.W. Briggs
7.3
Klątwa skorpiona
Curse of the Jade Scorpion, The
2001 C.W. Briggs
6.6
Człowiek firmy
Company Man
2000 C.W. Briggs
6.3
Dar z nieba
Picking up the Pieces
2000 C.W. Briggs
7.4
Drobne cwaniaczki
Small Time Crooks
2000 C.W. Briggs
7.2
Słodki drań
Sweet and Lowdown
1999 C.W. Briggs
7.1 1998 C.W. Briggs
7.7
Przejrzeć Harry'ego
Deconstructing Harry
1997 C.W. Briggs
6.8
Ja się zastrzelę
Just Shoot Me!
1997 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.0
Wszyscy mówią: kocham cię
Everyone Says I Love You
1996 C.W. Briggs
7.4
Jej wysokość Afrodyta
Mighty Aphrodite
1995 C.W. Briggs
7.5
Strzały na Broadwayu
Bullets Over Broadway
1994 C.W. Briggs
7.9
Tajemnica morderstwa na Manhattanie
Manhattan Murder Mystery
1993 C.W. Briggs
7.3
Cienie we mgle
Shadows and Fog
1992 C.W. Briggs
7.6
Mężowie i żony
Husbands and Wives
1992 C.W. Briggs
6.7
Nowojorskie opowieści
New York Stories
1989 C.W. Briggs
7.7
Zbrodnie i wykroczenia
Crimes and Misdemeanors
1989 C.W. Briggs
7.3
Inna kobieta
Another Woman
1988 C.W. Briggs
6.7
Wrzesień
September
1987 C.W. Briggs
7.6
Złote czasy radia
Radio Days
1987 C.W. Briggs
7.9
Hannah i jej siostry
Hannah and Her Sisters
1986 C.W. Briggs
7.5
Purpurowa róża z Kairu
Purple Rose of Cairo, The
1985 C.W. Briggs
7.3
Danny Rose z Broadwayu
Broadway Danny Rose
1984 C.W. Briggs
8.1 1983 C.W. Briggs
7.2
Seks nocy letniej
Midsummer Night's Sex Comedy, A
1982 C.W. Briggs
7.3
Wspomnienia z gwiezdnego pyłu
Stardust Memories
1980 C.W. Briggs
8.1 1979 C.W. Briggs
8.1 1977 C.W. Briggs
8.0
Miłość i śmierć
Love and Death
1975 C.W. Briggs
7.3
Śpioch
Sleeper
1973 C.W. Briggs
7.6
Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o seksie, ale baliście się zapytać
Everything You Always Wanted to Know About Sex * But Were Afraid to Ask
1972 C.W. Briggs
7.9
Zagraj to jeszcze raz, Sam
Play It Again, Sam
1972 C.W. Briggs
7.3
Bananowy czubek
Bananas
1971 C.W. Briggs
7.7
Bierz forsę i w nogi
Take the Money and Run
1969 C.W. Briggs
5.6 1967 C.W. Briggs
6.1
Jak się masz koteczku?
What's Up, Tiger Lily?
1966 C.W. Briggs
6.8
Co słychać, koteczku?
What's New, Pussycat
1965 C.W. Briggs

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Woody Allen filmy Woody Allen najlepsze filmy Woody Allen zdjęcia Woody Allen galeria Woody Allen biografia Woody Allen nominacje Woody Allen nagrody i wyróżnienia Woody Allen filmografia Woody Allen aktor Woody Allen reżyser Woody Allen scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.