Ben Affleck
Data urodzenia: 1972-08-15
Miejsce urodzenia: Berkeley, Kalifornia, USA
Stan cywilny: żona Jennifer Garner (od 29.06.2005), 2 córki: Violet Anne (ur. 01.12.2005) i Seraphina Rose Elizabeth (ur. 06.01.2009)

Biografia:
Ben Affleck to niezwykle ciekawa postać - aktor, należący do młodego pokolenia, który zdążył już zasłynąć jako scenarzysta, uhonorowany Oscarem i Złotym Globem. Te prestiżowe nagrody otrzymał za "Buntownika z wyboru" Gusa Van Santa, film, do którego scenariusz napisał wspólnie z Mattem Damonem - swoim najbliższym przyjacielem jeszcze z czasów dzieciństwa. Ben dorastał wychowywany tylko przez matkę, która rozwiodła się z mężem- alkoholikiem, gdy syn skończył 11 lat. Affleck od najmłodszych lat interesował się aktorstwem. Najpierw były krótkie filmiki reklamowe, potem seriale telewizyjne i wreszcie filmy kinowe (w 19992 r. zagrał w "Barwach uczelni św. Mateusza" Roberta Mandella). Jednak w Hollywood, do którego przyjechał gnany marzeniem o błyskawicznej karierze, nie został przyjęty entuzjastycznie. Dopiero spotkanie z Kevinem Smithem, w 1993 roku, przyniosło zwrot w karierze. W 1995 r. zagrał w reżyserowanych przez Smitha "Szczurach supermarketu", a dwa lata póżniej w "W pogoni za Amy" tego samego twórcy. Te role oraz udział w kontrowersyjnej "Dogmie"(1999) Smitha, pozwoliły uznać Afflecka za aktora należącego do nurtu niskobudżetowego kina niezależnego. Nie znaczy to jednak, iż Ben stroni od występów w widowiskowych przebojach kasowych - dowodem jest zwłaszcza udział w "Armageddonie"(1998) Michaela Baya. Wielką pasją i ambicją aktora jest również reżyseria.
7.7
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł
7.4

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.3 2012 Doug MacRay
7.3 2012
7.4 2012
7.4
Miasto złodziei
Town, The
2010 Doug MacRay
6.9 2010 Bobby Walker
6.9
Kobiety pragną bardziej
He's Just Not That Into You
2009 Neil
5.7
Ekstrakt
Extract
2009 Dean
5.9
Trzeci do pary
Third Wheel, The
2002 Michael
5.6
Zdrowie taty
Daddy and Them
2001
7.3 2001 Kapitan Rafe McCawley
6.4
Uwikłany
Reindeer Games
2000 Doug MacRay
6.1 2000 Doug MacRay
7.3
Ryzyko
Boiler Room
2000 Doug MacRay
6.7
Podróż przedślubna
Forces of Nature
1999 Doug MacRay
8.7 1999 (gościnnie) (on sam)
7.6 1998 A.J. Frost
7.2
Zakochany Szekspir
Shakespeare in Love
1998 Doug MacRay
5.6
Odwieczny wróg
Phantoms
1998 Doug MacRay
8.2
Buntownik z wyboru
Good Will Hunting
1997 Doug MacRay
6.4
Na całość
Going All the Way
1997 Tom Gunner Casselman
6.4 1997 (gościnnie) (on sam)
8.1 1996 (gościnnie) (on sam)
7.3
Ostatni dzwonek
Glory Daze
1995 Jack
7.3
Uczniowska balanga
Dazed and Confused
1993 Fred O'Bannion
8.2 1993 Kevin Johnson (gościnnie)
4.3 1993 Joe Willie Clemons
5.3
Buffy - postrach wampirów
Buffy the Vampire Slayer
1992 Gracz w baseball
8.8 1992 Aaron Henry (1994) (gościnnie)
8.3 1992 (gościnnie) (on sam)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Ben Affleck filmy Ben Affleck najlepsze filmy Ben Affleck zdjęcia Ben Affleck galeria Ben Affleck biografia Ben Affleck nominacje Ben Affleck nagrody i wyróżnienia Ben Affleck filmografia Ben Affleck aktor Ben Affleck reżyser Ben Affleck scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.