John Gielgud
Data urodzenia: 1904-04-14
Miejsce urodzenia: 2000-05-21
Stan cywilny: Londyn, Anglia, Wielka Brytania

Biografia:
Sir Jonh Gielgud: bardzo dystyngowany i wysoce utalentowany wykonawca uważany jest za najbardziej finezyjnego aktora swego pokolenia. Absolwent Królewskiej Akademii Aktorów Dramatycznych w Londynie zagrał po raz pierwszy Hamleta w 1930 roku i szybko stał się jednym z wybitniejszych szekspirologów swojego czasu, a właściwie poważanym reżyserem. Debiutował na ekranie w 1924 roku w Who is the man? Pojawił się w "Tajnym agencie" [1936] Alfreda Hitchcock'a z 1936 oraz w adaptacjach Szekspira: "Juliusz Cezar" (1953) i Ryszard III (1955). Od późnych lat 60-tych coraz częściej odgrywał bardzo charakterystyczne role. M.in. w: "Beckecie"(64] [za odtworzenie postaci króla Francji Ludwika VII został nominowany do Oscara), "Człowieku słoniu" [80], "Arturze" (otrzymał Oscara za rolę drugoplanową Hobsona), "Rydwanach ognia" lub "Gandhim" [82]. W filmie "Rycerz króla Artura" [95] zagrał razem z Sean'em Connery i Richardem Gere. Zmarł 21 maja 2000 w Anglii.
8.7
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
8.0 2000 The Protagonist
7.6 1998 Papież
6.8
Taniec do muzyki czasu
Dance to the Music of Time, A
1997 Św. John Clarke
8.1
Blask
Shine
1996 Profesor Cecil Parkes
7.1
Portret damy
Portrait of a Lady, The
1996 Pan Touchett
6.8
Rycerz króla Artura
First Knight
1995 Oswald
0.0 1993 (1994)(gościnnie)
9.6 1992 Svetlovidov
7.5 1991 Dreschler
10.0 1990 Percival Pyke-Period (1994) (gościnnie)
7.6
TV Dante
TV Dante, A
1989 Virgil
6.4
Bierz co najlepsze
Getting It Right
1989 Sir Gordon Munday
0.0 1989 Haverford Downs
6.3
Drugi świat
Whistle Blower, The
1987 Sir Adrian Chapple
7.9 1986 Lord Wakering (1993) (gościnnie)
10.0 1985 Eddie / Jasper Swift
7.0
Obfitość
Plenty
1985 Sir Leonard Darwin
10.0 1985 Eddie / Jasper Swift
7.4
Dalekie pawilony
Far Pavilions, The
1984 Major Sir Louis Cavagnari
5.5 1983 Hogarth
7.0 1983 Pfistermeister
7.5 1982 Lord Irwin
7.8 1982 Doża
7.3
Rydwany ognia
Chariots of Fire
1981 Wykładowca na Trinity College
8.6 1981 Edward Ryder
7.9
Człowiek słoń
Elephant Man, The
1980 Carr Gomm
7.6
Czynnik ludzki
Human Factor, The
1979 Tomlinson
7.4
Morderstwo na zlecenie
Murder by Decree
1979 Lord Salisbury
7.2 1979 Jelks (gościnnie)
4.0 1976 (gościnnie) (on sam)
0.0
Edward VII
Edward the King
1975 Benjamin Disraeli
7.7
Morderstwo w Orient Expressie
Murder on the Orient Express
1974 Beddoes
8.3
Złoto
Gold
1974 Farrell
8.2
Saga rodu Palliserów
Pallisers, The
1974 On sam/gospodarz
5.5 1974 Clinton-Meek
0.0 1970 Frederick William Densham (1973) (gościnnie)
7.6 1970 Harry (gościnnie)
5.5
Oh! Co za urocza wojenka
Oh! What a Lovely War
1969 Hrabia Leopold Von Berchtold
7.0 1967 (on sam)
9.0 1966 Zamożny człowiek (1966) (gościnnie)
0.0 1965 (1969)(gościnnie)
7.0 1965 Aktor / Pan Shotover / Lord Henry Wotton / Dociekliwy rozmówca / Chórzysta
10.0 1964 (1966) (gościnnie)
7.6 1955 Hrabia
7.7
Juliusz Cezar
Julius Caesar
1953 Cassius

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

John Gielgud filmy John Gielgud najlepsze filmy John Gielgud zdjęcia John Gielgud galeria John Gielgud biografia John Gielgud nominacje John Gielgud nagrody i wyróżnienia John Gielgud filmografia John Gielgud aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.