Robert Duvall
Data urodzenia: 1931-01-05
Miejsce urodzenia: San Diego, Kalifornia, USA
Stan cywilny: czterokrotnie żonaty: 1. Barbara Benjamin (31.12.1964 - 1975, rozwód); 2. Gail Youngs (22.08.1982 - 1986, rozwód); 3. Sharon Brophy (01.05.1991 - 1996, rozwód); 4. Luciana Pedraza (od 06.10.2004)

Biografia:
Mimo, iż od młodych lat przejawiał zdolności aktorskie to jednak początkowo Robert Duvall nie planował kariery artystycznej, ale sportową. Zmieniło się to dopiero, kiedy rozpoczął naukę w szkole średniej. Jeden z profesorów zauważył u niego zdolności aktorskie i namówił go do kształcenia się w tej dziedzinie. Po zakończeniu edukacji Duvall został wzięty do wojska i na dwa lata wysłany do Korei. Po powrocie do Stanów zamieszkał w Nowym Jorku w apartamencie, który wynajmował wraz ze swoim starszym bratem a także z kilkoma początkującymi aktorami, min. z Dustinem Hoffmanem. Początki kariery artystycznej Duvalla nie były łatwe. Mimo kilku pochlebnych recenzji, między innymi za rolę w przedstawieniu "A View From The Bridge", które było wystawiane na Broadwayu, aktor musiał imać się innych zajęć by zarobić pieniądze na życie. Wśród wielu zawodów, które w owym czasie wykonywał znalazły się takie jak: kierowca ciężarówki, pomywacz i urzędnik pocztowy. W 1962 r. Duvall zadebiutował na dużym ekranie w głośnej ekranizacji powieści Harper Lee "Zabić drozda". Rola, którą tam zagrał zwróciła na niego uwagę krytyków i rozpoczęła trwającą do dzisiaj karierę artysty. W 1969 r. Duvall wystąpił u boku Johna Wayne'a w obrazie "True Grit". Rola ta przyniosła mu popularność już nie tylko krytyków, ale i szerokiej publiczności. Trzy lata później aktor stworzył doskonałą kreację w głośnym filmie "Ojciec chrzestny" a dwa lata później w jego kontynuacji. W roku 1979 Duvall zagrał w "Czasie Apokalipsy" Francisa Forda Coppoli. Rola, którą tam stworzył przeszła do historii a jego najsłynniejsza kwestia "kocham zapach napalmu o poranku" na zawsze zapisała się w pamięci wielu widzów. Do dnia dzisiejszego Duvall wystąpił w ponad 70. filmach tworząc mnóstwo doskonałych kreacji. W 1975 r. zadebiutował jako reżyser obrazem "We\'re Not the Jet Set".
8.5
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł
5.0

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.7 2012 Cash
0.0 2011 Johnny Crawford
7.2
Droga
Road, The
2009 Starzec
6.9
Aż po grób
Get Low
2009 Felix Bush
7.2
Szalone serce
Crazy Heart
2009 Wayne Kramer
7.4
60 sekund
Gone in Sixty Seconds
2000 Otto Halliwell
6.9
Dzień zagłady
Deep Impact
1998 Spurgeon Tanner
6.8
Adwokat
Civil Action, A
1998 Jerome Facher
7.5
Fenomen
Phenomenon
1996 Doc
6.2
Miłosna rozgrywka
Something to Talk About
1995 Wyly King
7.2
Pod niebem Henrietty
Stars Fell on Henrietta, The
1995 Mr. Cox
7.2
Pod niebem Henrietty
Stars Fell on Henrietta, The
1995 Mr. Cox
6.8
Geronimo: Amerykańska legenda
Geronimo: An American Legend
1993 Al Sieber
7.8
Upadek
Falling Down
1993 Detektyw Martin Prendergast
7.5
Zapasy z Ernestem Hemingwayem
Wrestling Ernest Hemingway
1993 Walter
6.6
Gazeciarze
Newsies
1992 Joseph Pulitzer
6.0
Skazańcy
Convicts
1991 Soll Gautier
6.8
Opowieść Podręcznej
Handmaid's Tale, The
1990 Dowódca
8.8
Na południe od Brazos
Lonesome Dove
1989 Augustus 'Gus' McCrae
8.0 1987 Roberto Corrosco (Luca)
4.0 1986 Ksiądz
5.8
Chłopiec z marmuru
Stone Boy, The
1984 Joe Hillerman
4.0
Obcy z innej planety
Aliens From Another Planet
1982 Nimon
7.0
Ike
1979 The War Years (TV)
6.0
Betsy
Betsy, The
1978 Loren Hardeman III
5.5 1977 (gościnnie) (on sam)
7.3
Siedmio-procentowy roztwór
Seven-Per-Cent Solution, The
1976 Dr John H. Watson
7.3
Siedmio-procentowy roztwór
Seven-Per-Cent Solution, The
1976 Dr John H. Watson
6.2
Elita zabójców
Killer Elite, The
1975 George Hansen
8.6
Ojciec chrzestny II
Godfather: Part II, The
1974 Tom Hagen
7.4
Rozmowa
Conversation, The
1974 Dyrektor(niewymieniony w czołówce)
7.0 1973 Ford Pierce
7.0
Odznaka 373
Badge 373
1973 Eddie Ryan
6.8
Porachunki
Outfit, The
1973 Earl Macklin
8.8
Ojciec chrzestny
Godfather, The
1972 Tom Hagen
7.2 1972 Frank Harlan
6.7
Jutro
Tomorrow
1972 Jackson Fentry
9.0
Rewolucjonista
Revolutionary, The
1970 Despard
5.6
Odliczanie
Countdown
1968 Chiz
5.0
Detektyw
Detective, The
1968 Nestor
8.2 1968 Matt Jenkins (gościnnie)
6.7
Cosa Nostra
Cosa Nostra, Arch Enemy of the FBI
1967 Ernie Milden
6.3 1967 Joe Wyman (gościnnie)
10.0 1967 Dr Margolin (gościnnie)
7.9
Obława
Chase, The
1966 Edwin Stewart
7.0 1966 Dick (gościnnie)
10.0 1966 Scorpio (gościnnie)
6.7
Koszmar w słońcu
Nightmare in the Sun
1965 Motocyklista
8.2 1965 Dr Horace Humphries (gościnnie)
8.4 1965 Joseph Maurice Walker (gościnnie)
4.7 1964 Zar (gościnnie)
8.0 1963 Morton Ware (gościnnie)
10.0 1963 Harvey Farnsworth (gościnnie)
7.9 1963 Eric Christian (gościnnie)
8.0 1963 Frank Reeser (gościnnie)
8.1
Zabić drozda
To Kill a Mockingbird
1962 Arthur Boo Radley
8.5 1962 Karl / Michel / Peter Halsman (gościnnie)
6.2 1962 Johnny Keel (1963) (gościnnie)
10.0 1961 William Wilson
6.6 1960 Roman (gościnnie)
8.3
Nietykalni
Untouchables, The
1959 Eddie Moon (gościnnie)
8.1
Strefa mroku
Twilight Zone, The
1959 Charley Parkes (gościnnie)
8.5 1958 Lewis Nunda (gościnnie)
8.3
Alfred Hitchcock Przedstawia
Alfred Hitchcock Presents
1955 Bart Collins (gościnnie)
5.0 1950 Berks (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Robert Duvall filmy Robert Duvall najlepsze filmy Robert Duvall zdjęcia Robert Duvall galeria Robert Duvall biografia Robert Duvall nominacje Robert Duvall nagrody i wyróżnienia Robert Duvall filmografia Robert Duvall aktor Robert Duvall reżyser Robert Duvall scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.