Peter Firth
Data urodzenia: 1953-10-27
Miejsce urodzenia: Bradford, Anglia, Wielka Brytania
Stan cywilny: żona Lindsey Readman (od 1990, rozwód), 4 dzieci

Biografia:
Peter Firth jest brytyjskim aktorem filmowym i teatralnym. Swoją karierę rozpoczął w roku 1969 od występów w młodzieżowych programach telewizyjnych. Na dużym ekranie zaś zadebiutował 3 lata później. Ma na swoim koncie występ w sztuce P. Shaffera pt. "Equus" (a za filmową wersję tej roli był nominowany do Oscara). W tymże okresie może się pochwalić również wieloma innymi sukcesami- między innymi tytułową rolą w filmie "Joseph Andrews" T. Richardsona (z roku 1976) oraz główną rolą męską w "Tess" Romana Polańskiego, gdzie jego partnerką była Nastassja Kinski. Zagrał jeszcze w kilku dobrze znanych filmach (m. in. w dramacie wojennym "Asy przestworzy" czy też w "Polowaniu na Czerwony Październik"). Jego domeną są jednak role drugoplanowe, jak np. ta z "Cienistej doliny", "Angielskiego pacjenta" czy "Amistad".
7.3
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Earl Roland
8.7 2009 (narrator) (on sam)
7.9
Starożytny Rzym: wzlot i upadek imperium
Ancient Rome: The Rise and Fall of an Empire
2006 Wespazjan
7.8
Tajniacy
Spooks
2002 Harry Pearce
7.3 2001 Kapitan Mervyn Bennion (USS West Virginia)
7.3
Prawo i bezprawie
Law & Order: Special Victims Unit
1999 Dr Preston Blair (gościnnie)
7.7 1997 Kapitan Fitzgerald
0.0 1997 Mick
0.0 1995 Peter Dennigan
8.0
Cienista dolina
Shadowlands
1993 Dr Craig
7.2
Kroniki młodego Indiany Jonesa
Young Indiana Jones Chronicles, The
1992 Stefan(gościnnie)
6.8 1992 Dr James Radcliffe (1994)
7.0
Nieśmiertelny
Highlander
1992 Arthur Drake (gościnnie)
0.0 1991 Kenneth Potter
7.8
Polowanie na Czerwony Październik
Hunt for Red October, The
1990 Oficer polityczny Ivan Putin
10.0 1985 Henry Tilney / Joe / Steve Clemant
6.2
Siła witalna
Lifeforce
1985 Colonel Colin Caine
10.0 1985 Henry Tilney / Joe / Steve Clemant
7.4 1979 Angel Clare
7.2 1979 Hardy (gościnnie)
0.0 1972 Corin (gościnnie)
7.0 1972 Stephen Douglas (gościnnie)
7.6 1970 (gościnnie)
7.0 1965 Cis Farringdon / Dorian Gray
8.7 1954 Robert 'Bobby' Stewart (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Peter Firth filmy Peter Firth najlepsze filmy Peter Firth zdjęcia Peter Firth galeria Peter Firth biografia Peter Firth nominacje Peter Firth nagrody i wyróżnienia Peter Firth filmografia Peter Firth aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.