Jürgen Prochnow
Data urodzenia: 1941-06-10
Miejsce urodzenia: Berlin, Niemcy
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty: 1. Isabel Goslar (1982 - 1997, rozwód); 2 dzieci: syn Roman i córka Mona; 2. Birgit Stein (od 21.07.2004)

Biografia:
Urodził się i dorastał w Berlinie w latach II wojny światowej. Jego ojciec służył w Wehrmachcie, a matka była działaczką ruchu oporu, co dporowadziło do rozpadu małżeństwa. Mając 14 lat występował w teatrze amatorskim. Zadebiutował w nostalgicznym telefilmie "Przedsiębiorca"/Unternehmer/ (1970) Ebe Itzenplitza. Po kilku rolach w niemieckich filmach, m.in. "Zoff" (1971), "Utracona część Katarzyny Blum"/Die Verlorene Ehre der Katharina Blum/ (1975), odniósł sukces na dużym ekranie dzięki roli Heinricha Lehmanna-Willenbrocka, kapitana statku okrętu podwodnego w dramacie Wolfganga Petersena "Okręt"/Das Boot/ (1981). Od tej pory występował na przemian w niemieckich (za rolę policjanta w thrillerze "Gliniarz i dziewczyna"/Der Bulle & das Mädchen/ (1984) Petera Keglevica otrzymał Bavarian Film Award) i w amerykańskich produkcjach filmowych - zagrał księcia Leto Atreidesa w filmie science-fiction "Diuna" (1984) Davida Lyncha, niebezpiecznego handlarza bronią w komedii sensacyjnej "Gliniarz z Beverly Hills II" (1987) Tony'ego Scotta, niemieckiego oficera, majora Mullera w dramacie "Angielski pacjent" (1996) Anthony'ego Minghelli oraz Hamana w biblijnym telefilmie "Estera"(1999) Raffaela Mertesa. Laureat nagrody Bambi w 1988 roku.
7.9
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2011 Dr Helmut Rossbach
0.0 2011 Doktor Kensington
0.0 2010 X
3.0
Córka konsula
Gunblast vodka
2000 Sasza Rublew
6.5
Zabójczy układ
Replacement Killers, The
1998 Michael Kogan
6.4 1997 Generał Alexander Radek
7.4
Angielski pacjent
English Patient, The
1996 Major Muller, niemiecki oficer
7.4
W paszczy szaleństwa
In the Mouth of Madness
1995 Sutter Cane
0.0 1995 Brenner
5.3
Sidła miłości
Body of Evidence
1993 Dr. Alan Paley
7.4
Twin Peaks: Ogniu krocz ze mną
Twin Peaks: Fire Walk with Me
1992 Leśnik
6.3
Siódmy znak
Seventh Sign, The
1988 David Bannon
7.1
Diuna
Dune
1984 Książę Leto Atryda
5.0 1984 Gliniarz
5.6
Twierdza
Keep, The
1983 Kapitan Klaus Woermann
7.7
Okręt
Boot, Das
1981 Kapitan
7.2 1977 Martin Kurath
0.0 1974 Bernd Zigenhals

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Jürgen Prochnow filmy Jürgen Prochnow najlepsze filmy Jürgen Prochnow zdjęcia Jürgen Prochnow galeria Jürgen Prochnow biografia Jürgen Prochnow nominacje Jürgen Prochnow nagrody i wyróżnienia Jürgen Prochnow filmografia Jürgen Prochnow aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.