Urszula Modrzyńska
Data urodzenia: 1928-02-23
Miejsce urodzenia: 2010-12-11
Stan cywilny: Srebrniki, Polska

Biografia:
Urszula Modrzyńska debiutowała w 1949 roku w toruńskim Teatrze im. Wilama Horzycy. Aktorski egzamin eksternistyczny zdała dopiero pięć lat później. Występowała na deskach teatrów w Poznaniu, Kaliszu, Łodzi i Warszawie.W latach 80- tych wycofała się z zawodu aktorskiego. W pamięci widzów pozostała jako Jagienka w ekranizacji "Krzyżaków" Sienkiewicza w reżyserii Aleksandra Forda.
8.2
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
5.7 1979 Wczasowiczka
7.1 1974 Matka Czarka (gościnnie)
6.9 1972 Matka Michała
6.3 1970 Matka kolonistki Dzidki(gościnnie)
6.8 1966 Pani Okulusowa (gościnnie)
7.3 1961 Zofia pomagająca Francuzowi
7.0 1958 Kelnerka Magda
6.8 1956 Zula
6.2 1956 Teresa
6.9 1954 Dorota

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Urszula Modrzyńska filmy Urszula Modrzyńska najlepsze filmy Urszula Modrzyńska zdjęcia Urszula Modrzyńska galeria Urszula Modrzyńska biografia Urszula Modrzyńska nominacje Urszula Modrzyńska nagrody i wyróżnienia Urszula Modrzyńska filmografia Urszula Modrzyńska aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.