Roman Sykała
Data urodzenia: 1923-11-09
Miejsce urodzenia: 1972-09-20
Stan cywilny: Zamość, Polska

Biografia:
Wybitny aktor teatralny i filmowy, reżyser i pedagog. Urodził się w 1923 roku w Zamościu. W czasie II wojny światowej walczył w Batalionach Chłopskich i AK. Po wojnie studiował na Wydziale Reżyserii w Filmówce, występując jednocześnie w łódzkich teatrach lalkowych. Rok po ukończeniu studiów, w 1949 roku otrzymał stypendium i wyjechał do Instytutu Sztuki Teatralnej w Leningradzie. Po powrocie do kraju pracował jako reżyser: w Teatrze Dramatycznym we Wrocławiu (1953-54) oraz w Łodzi – w Teatrze Powszechnym (1954-55) oraz Estradzie Satyrycznej (1955). W 1956 roku wyjechał do Poznania, gdzie przez 2 lata był dyrektorem Teatru Polskiego. W 1958 roku powrócił jednak do Łodzi, gdzie objął stanowisko dyrektora – najpierw Teatru 7.15 (1958-59), a następnie Teatru Powszechnego (1959-72). Realizował się również jako nauczyciel przyszłych pokoleń aktorów i reżyserów. W 1953 roku rozpoczął pracę jako wykładowca na łódzkiej PWSFTviT. W latach 1954-56 pełnił funkcję dziekana Wydziału Reżyserów Teatrów Niezawodowych, a od 1969 – Wydziału Aktorskiego. Faworyzowany przez władze, odszedł z teatru i szkoły w atmosferze skandalu w 1972 roku. Niedługo potem zmarł w wieku 49 lat.
8.2
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.3 1972 Przewodniczący komisji egzaminacyjnej w PWST
6.2 1971 Korespondent wojenny(niewymieniony w czołówce)
7.1 1971 Poszukiwacz skarbów
6.3 1970 Profesor operujący Stefanię Chomicz
6.7 1969 Kierownik hotelu
7.0 1966 Wikciak, kupujący 50 biletów od Koszajtisa
7.9 1966 Kasjer, członek szajki
7.2 1965 "Damon"
7.0 1964 Klucznik
6.4 1964 Lekarz patolog wykonujący sekcję zwłok niemowy
7.7 1963 Dyrektor
6.7 1963 Gość na raucie rozmawiający z Niementowskim(niewymieniony w czołówce)
5.7 1962
4.7 1961 Szczerbiec

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Roman Sykała filmy Roman Sykała najlepsze filmy Roman Sykała zdjęcia Roman Sykała galeria Roman Sykała biografia Roman Sykała nominacje Roman Sykała nagrody i wyróżnienia Roman Sykała filmografia Roman Sykała aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.