Nicole Kidman
Data urodzenia: 1967-06-20
Miejsce urodzenia: Honolulu, Hawaje, USA
Stan cywilny: dwukrotnie zamężna: 1. Tom Cruise (24.12.1990 - 08.08.2001, rozwód); 2. Keith Urban (od 25.06.2006), 2 córki: Sunday Rose (ur. 07.07.2008) i Faith Margaret (ur. 28.12.2010)

Biografia:
Do zawodu aktorki była przygotowywana od maleńkości. W wieku trzech lat rozpoczęła lekcje baletu, ośmiu - pantomimy, a dziesięciu - aktorstwa. Początki jej kariery to występy w teatrze ulicznym, skąd trafiła do telewizji. Dostrzeżona została po występie w filmie "Bush Christmas", który stał się przebojem australijskiej Aussie TV. Na arenie międzynarodowej została dostrzeżona dopiero w 1989 r. Wtedy to zagrała główną rolę w thrillerze "Martwa cisza". Rok później zadebiutowała w Hollywood u boku swojego przyszłego męża Toma Cruise'a w filmie "Szybki jak błyskawica". Po ich ślubie Nicole przez długi czas pozostawała w cieniu małżonka. To Cruise był gwiazdą a ona tylko jego żoną. Sytuacja taka trwała do roku 1995. Wystąpiła wtedy w dwóch filmach, które zostały przebojami: "Batman Forever" i "Za wszelką cenę". Ten ostatni wywołał spore zamieszanie na festiwalu w Cannes i przyniósł jej nagrodę w postaci Złotego Globu. Rok później wystąpiła w wyreżyserowanej przez Jane Campion filmowej wersji powieści Henry Jamesa "Portret damy". Rola ta przyniosła jej pełne zachwytów recenzje i udowodniła, że Kidman nie jest tylko "żoną swojego męża".
8.3
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Charlotte Bless
0.0 2012 Evelyn „Evie” Stoker
6.9
Gazeciarz
Paperboy, The
2012 Charlotte Bless
9.0 2011
7.1
Żona na niby
Just Go With It
2011 Devlin Adams
7.0 2011 Sarah
6.5
Między światami
Rabbit Hole
2010 Becca Corbett
6.0 2009 Claudia
7.6
Zakochane gwiazdy
Love Ride
2006 (ona sama)
8.8 2005 (gościnnie) (ona sama)
6.2
Dziewczyna na urodziny
Birthday Girl
2001 Nadia
7.5
Inni
Others, The
2001 Grace Stewart
7.3
Oczy szeroko zamknięte
Eyes Wide Shut
1999 Alice Harford
7.1
Totalna magia
Practical Magic
1998 Gillian Owens
6.4
Peacemaker
Peacemaker, The
1997 Julia Kelly
6.4 1997 (gościnnie) (ona sama)
7.1
Portret damy
Portrait of a Lady, The
1996 Isabel Archer
8.1 1996 (gościnnie) (ona sama)
6.7
Za wszelką cenę
To Die For
1995 Suzanne Stone Maretto
6.2 1995 Dr Chase Meridian
7.3
Gra o życie
My Life
1993 Gail Jones
6.5
Pełnia zła
Malice
1993 Tracy Kennsinger
7.4
Za horyzontem
Far and Away
1992 Shannon Christie
8.3 1992 (gościnnie) (ona sama)
6.9
Martwa cisza
Dead Calm
1989 Rae Ingram
8.1 1989 Katrina
5.6
Kawałek
Bit Part, The
1987 Mary McAllister
7.7
Wietnam
Vietnam
1987 Megan Goddard
9.0 1987 (gościnnie) (ona sama)
5.0 1985 Julia Matthews
6.5 1985 Carol Trig
6.9
Matthew i syn
Matthew and Son
1984 Bridget Elliot
7.0 1983 Helen
8.5 1983 Annie
8.0 1981 Simone Jenkins (gościnnie)
5.5 1977 (gościnnie) (ona sama)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Nicole Kidman filmy Nicole Kidman najlepsze filmy Nicole Kidman zdjęcia Nicole Kidman galeria Nicole Kidman biografia Nicole Kidman nominacje Nicole Kidman nagrody i wyróżnienia Nicole Kidman filmografia Nicole Kidman aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.