Brad Dourif
Data urodzenia: 1950-03-18
Miejsce urodzenia: Huntington, Wirginia Zachodnia, USA
Stan cywilny: żona Joni Dourif (rozwód), 2 córki: Fiona (ur. 30.10.1981) i Kristina

Biografia:
Gdy Brad miał 3 lata zmarł mu ojciec, a jego matka wyszła za golfiarza Bill'a Campbell'a. Bill wychował Brada, jego 4 siostry i brata. W wieku 19 lat Brad wyjechał do Nowego Jorku, aby uczyć się aktorstwa. Pierwszy sukces odniósł w 1975 roku, kiedy Milos Forman zaproponował mu rolę Billy'ego Bibbita w "Locie nad kukułczym gniazdem". Dourif otrzymał za nią Złoty Glob i nominację do Oskara. W 1981 ponownie zagrał u Formana w filmie "Ragtime". Dourif współpracowal też z innym wybitnym twórcą - Davidem Lynchem. Zagrał w dwóch jego obrazach - "Dune" (1984) i "Blue Velvet"(1986). Ze wzgledu na nieco niesamowity wygląd, którego główną cechą są dzikie oczy - bardzo często grywa w horrorach i filmach science fiction. Ma na swoim koncie udział w "Egzorcyście III" [1990], "Nocnej szychcie" [1990], "Crittersach 4" [1991] i "Obcym - Przebudzenie" [1997]. Użyczył swojego głosu morderczej lalce, we wszystkich częściach filmu Child's Play. Ostatnio miał okazję wystapić w drugiej i trzeciej części "Władcy pierścieni" [2002, 2003], gdzie wcielił się w postać Grima/Gadziego Języka.
8.3
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2011 Moreau (gościnnie)
5.8
Ksiądz 3D
Priest
2011 Moreau (gościnnie)
7.8 2011 Moreau (gościnnie)
0.0 2011 Moreau (gościnnie)
0.0 2011 Moreau (gościnnie)
0.0 2011 Moreau (gościnnie)
7.7 2011 Stary żebrak (gościnnie)
7.6
Dawno, dawno temu
Once Upon a Time
2011 Stary żebrak (gościnnie)
4.1 2010 Moreau (gościnnie)
5.8 2010 Moreau (gościnnie)
5.6 2009 Moreau (gościnnie)
6.1
Synu, synu, cóżeś ty uczynił?
My Son, My Son, What Have Ye Done
2009 Moreau (gościnnie)
7.8 2008 Moreau (gościnnie)
8.0 2004 Doc Cochran
5.5 2001 Moreau (gościnnie)
8.7 1999 Moreau (gościnnie)
7.3
Prawo i bezprawie
Law & Order: Special Victims Unit
1999 Moreau (gościnnie)
6.5
Ulice strachu
Urban Legend
1998 Moreau (gościnnie)
6.9
Nocna straż
Nightwatch
1997 Moreau (gościnnie)
8.2
Morderstwo pierwszego stopnia
Murder in the First
1995 Moreau (gościnnie)
10.0 1995 Moreau (gościnnie)
7.6 1995 Moreau (gościnnie)
6.0
Barwy nocy
Color of Night
1994 Moreau (gościnnie)
7.9
Babilon 5
Babylon 5
1994 Moreau (gościnnie)
8.0
Dzikie palmy
Wild Palms
1993 Moreau (gościnnie)
7.8
Z Archiwum X
The X Files
1993 Luther Lee Boggs (gościnnie)
7.6
Krzyk kamienia
Cerro Torre: Schrei aus Stein
1991 Moreau (gościnnie)
7.7
Malaria
Jungle Fever
1991 Moreau (gościnnie)
6.0 1990 Moreau (gościnnie)
7.6
Opowieści z krypty
Tales from the Crypt
1989 Moreau (gościnnie)
7.9
Mississippi w ogniu
Mississippi Burning
1988 Moreau (gościnnie)
7.9
Star Trek: Następne pokolenie
Star Trek: The Next Generation
1987 Moreau (gościnnie)
7.8 1986 Moreau (gościnnie)
6.4 1985 Moreau (gościnnie)
7.5 1985 Moreau (gościnnie)
7.1
Diuna
Dune
1984 Moreau (gościnnie)
6.9
Autostopowicz
Hitchhiker, The
1983 Moreau (gościnnie)
5.5 1979 Moreau (gościnnie)
7.2 1979 Moreau (gościnnie)
10.0 1976 Moreau (gościnnie)
8.7
Lot nad kukułczym gniazdem
One Flew Over the Cuckoo's Nest
1975 Moreau (gościnnie)
7.0
Droga do kariery
W.W. and the Dixie Dancekings
1975 Moreau (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Brad Dourif filmy Brad Dourif najlepsze filmy Brad Dourif zdjęcia Brad Dourif galeria Brad Dourif biografia Brad Dourif nominacje Brad Dourif nagrody i wyróżnienia Brad Dourif filmografia Brad Dourif aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.