Amanda Seyfried
Data urodzenia: 1985-12-03
Miejsce urodzenia: Allentown, Pensylwania, USA

Biografia:
Amanda Michelle Seyfried to amerykańska aktorka i była dziecięca modelka. Sławę zdobyła rolami w filmach takich jak „Wredne dziewczyny”, „Mamma Mia!” i „Alpha Dog”. Seyfried urodziła się w Allentown (Pennsylvania) jako córka terapeutki Ann i farmaceuty Jacka. W roku 2003 ukończyła Allentown's William Allen High School i dostała się na New York City's Fordham University. Jako nastolatka pojawiła się na trzech okładkach książek Francine Pascal. Swoją karierę zaczęła w wieku lat jedenastu, jako modelka. Następnie dostała rolę w serialu telewizyjnym „The Guiding Light”. W roku 2000 zagrała Lucy Montgomery („As the World Turns”). Od 2002 do 2003 r. wcielała się w rolę Joni Stafford (“All My Children”). Przełom w karierze Amandy nastąpił w roku 2004, kiedy to dołączyła do obsady „Mean Girls” („Wredne dziewczyny”) jako Karen Smith. W roku 2005 zagrała główną rolę w filmie „Nine Lives”. Kontynuując swoją karierę telewizyjną, Seyfried wystąpiła w serialu „Veronica Mars” jako Lilly Kane. Pierwotnie miała otrzymać rolę tytułową, lecz straciła ją na rzecz Kristen Bell. Seyfried ma na swoim koncie dużo ról gościnnych w serialach takich jak „House”, „Justice”, „Law & Order: Special Victims Unit”, „CSI: Crime Scene Investigation” i “Wildfire”. Zagrała również Sarę Henrickson w “Big Love”. Do znaczących ról kinowych Amandy można zaliczyć udział w filmach “Alpha Dog” i „Solstice” oraz główną rolę Sophie w filmowej wersji słynnego musicalu „Mamma Mia!”. W marcu 2008 rozpoczęły się zdjęcia do horroru „Jennifer’s Body”, w którym Seyfried wciela się w kreację Needy – najlepszej przyjaciółki Jennifer.
8.2
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2014 Pam (gościnnie)
6.1
Wielkie wesele
The Big Wedding
2013 Missy O'Connor
0.0 2012 Pam (gościnnie)
0.0 2012 Pam (gościnnie)
0.0 2012 Pam (gościnnie)
0.0 2012 Pam (gościnnie)
6.0
Zaginiona
Gone
2012 Pam (gościnnie)
7.4
Les Miserables Nędznicy
Les Misérables
2012 Cosette
6.9 2011 Pam (gościnnie)
7.4
Wciąż ją kocham
Dear John
2010 Pam (gościnnie)
7.5 2010 Pam (gościnnie)
6.6 2009 Pam (gościnnie)
8.1
Rączy Wildfire
Wildfire
2005 Pam (gościnnie)
8.2
Dr House
House M.D.
2004 Pam (gościnnie)
7.5
CSI: Kryminalne zagadki Las Vegas
CSI: Crime Scene Investigation
2000 Lacey (2006) (gościnnie)
7.3
Prawo i bezprawie
Law & Order: Special Victims Unit
1999 Pam (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Amanda Seyfried filmy Amanda Seyfried najlepsze filmy Amanda Seyfried zdjęcia Amanda Seyfried galeria Amanda Seyfried biografia Amanda Seyfried nominacje Amanda Seyfried nagrody i wyróżnienia Amanda Seyfried filmografia Amanda Seyfried aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.