Fernando Rey
Data urodzenia: 1917-09-20
Miejsce urodzenia: 1994-03-09
Stan cywilny: A Coru?a, Hiszpania

Biografia:
Ten jeden z najlepszych aktorów hiszpańskich szerszej publiczności znany jest przede wszystkim z roli bosa narkotykowego w filmie Francuski Łącznik(1971) Williama Friedkina. Świetnie wcielił się tam w role czarnego charakteru (scena, w której gubi ogon (niezapomniany Hackman)w metrze to już klasyka filmu sensacyjnego). Jednak swe najlepsze role Fernando Rey stworzył głównie w filmach Luisa Buńuela : Viridiana (1961), Tristana (1970), Dyskretny urok burżuazji (1972) i Mroczny przedmiot pożądania (1977). Z jego późniejszych kreacji na wyróżnienie zasługuje rola Don Kiszota w 6-odcinkowym serialu telewizji hiszpańskiej.
8.8
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 1994
7.6
1492: Wyprawa do raju
1492: Conquest of Paradise
1992 Antonio de Marchena
6.0 1992 Ojciec Mauritius
7.5
Misja Miłości
Missione d'amore
1992
6.0 1992 Sir Edwards
0.0 1990 Papa Pablo V
8.0
Narzeczeni
Promessi sposi, I
1989 Wuj Attilio
0.0 1989 Monsieur Corbet
4.0 1988 Di Nola
0.0 1987 Admirał Sir Edward Hawke
4.2
Gwiezdny rycerz
Caballero del dragón, El
1985 Fray Lupo
7.6 1985 Seneka
7.0 1985 De La Lage
6.5
Wykonać wyrok
Hit, The
1984 Starszy policjant
8.0
Zakazana miłość
Amour interdit, Un
1984 Piacchi
9.8
Jego eminencja
Monsignor
1982 Santoni
8.1
Jezus z Nazaretu
Jesus of Nazareth
1977 Kacper
7.0
Kwestia czasu
Matter of Time, A
1976 Charles Van Maar
6.4
Pustynia Tatarów
Deserto dei Tartari, Il
1976 Nathanson
6.2
Korzenie mafii
Alle origini della mafia
1976 Baron Della Spina
7.6
Czyny szlachetnego rodu
Fatti di gente per bene
1974 Prof. Murri
6.5
Kobieta w czerwonych butach
Femme aux bottes rouges, La
1974 Perrot
8.1
Dyskretny urok burżuazji
Charme discret de la bourgeoisie, Le
1972 Don Rafael Acosta
8.0
Osobliwa miłość
Questa specie d'amore
1972 ojciec Giovanny
7.4
Francuski łącznik
French Connection, The
1971 Alain Charnier
7.5 1970 Don Lope
7.7 1966 Felipe II
6.7 1966 Rattigan
0.0 1965
0.0 1965 Książe
7.7 1961 Don Jaime
7.0
Księżycowi jubilerzy
Bijoutiers du clair de lune, Les
1957 wuj Ursuli
7.5 1953 Fernando

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Fernando Rey filmy Fernando Rey najlepsze filmy Fernando Rey zdjęcia Fernando Rey galeria Fernando Rey biografia Fernando Rey nominacje Fernando Rey nagrody i wyróżnienia Fernando Rey filmografia Fernando Rey aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.