Wojciech Has
Data urodzenia: 1925-04-01
Miejsce urodzenia: 2000-10-03
Stan cywilny: Kraków, Polska

Biografia:
Studiował w krakowskiej ASP. Ukończył kurs Przysposobienia Filmowego w Krakowie. Swą pracę jako reżyser rozpoczął w Wytwórni Filmów Dokumentalnych. Pracował również w Zespole Autorów Filmowych "Syrena", w "Iluzjonie", w Zespole "Kamera". Jest wykładowcą w łódzkiej PWSFTviT na Wydziale Reżyserii, gdzie w latach 1989-90 pełnił funkcję dziekana wydziału, a później rektora uczelni. Wojciech Has to wielka indywidualność w dziedzinie reżyserii filmowej. Szczególne sukcesy odniosły jego adaptacje literatury pięknej, m.in. film "Rękopis znaleziony w Saragossie" wg powieści J. Potockiego (nagrody na festiwalach filmowych w Edyngurgu, San Sebastian), "Lalka" wg powieści B. Prusa, a także ekranizacja prozy B. Schulza pt. "Sanatorium pod Klepsydrą". Za swą twórczość otrzymał wiele prestiżowych nagród, m.in. Krzyż Komandorski z Gwiazdą Odrodzenia Polski za wybitne osiągnięcia artystyczne oraz zasługi w pracy dydaktycznej oraz Polską Nagrodę Filmową w kategorii: Nagroda za osiągnięcia życia. W 1998 r. w Łodzi na ul. Piotrkowskiej odsłonięto jego gwiazdę w Alei Gwiazd.
9.0
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.1 1996 (on sam)
7.0 1988 Milicjant(niewymieniony w czołówce)
7.0 1985 Milicjant(niewymieniony w czołówce)
6.5 1985 Milicjant(niewymieniony w czołówce)
7.4 1982 Milicjant(niewymieniony w czołówce)
8.2 1973 Milicjant(niewymieniony w czołówce)
7.5 1966 Milicjant(niewymieniony w czołówce)
8.2 1964 Milicjant(niewymieniony w czołówce)
7.8 1962 Milicjant(niewymieniony w czołówce)
6.6 1961 Milicjant(niewymieniony w czołówce)
8.2 1958 Milicjant(niewymieniony w czołówce)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Wojciech Has filmy Wojciech Has najlepsze filmy Wojciech Has zdjęcia Wojciech Has galeria Wojciech Has biografia Wojciech Has nominacje Wojciech Has nagrody i wyróżnienia Wojciech Has filmografia Wojciech Has aktor Wojciech Has reżyser Wojciech Has scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.