Aleksander Fogiel
Data urodzenia: 1910-02-26
Miejsce urodzenia: 1996-01-17
Stan cywilny: Siedlce, Rosja (obecnie Polska)

Biografia:
Aleksander Fogiel urodził się w 1910 roku w Siedlcach. Na dużym ekranie debiutował dopiero w 1958 roku rolą Apostoła w "Bazie ludzi umarłych". Debiut Fogla uważany jest za jeden z najwybitniejszych sukcesów polskiego aktorstwa filmowego. Aktor rozwiązał tutaj problem ekspresji filmowej, zdołał stworzyć mocną, sugestywną postać, nie wyrzekając się dyskrecji i umiaru. Debiut filmowy poprzedziła wieloletnia wędrówka przez sceny Wrocławia, Jeleniej Góry, Częstochowy, Poznania, Szczecina. Po znakomitym przyjęciu gry Fogla w "Bazie ludzi umarłych", pojawiał się w kolejnych, niejednokrotnie wybitnych filmach. Zagrał m.in. włóczęgę w "Nikt nie woła" Kutza, szlachcica hiszpańskiego w "Rękopisie znalezionym w Saragossie" Hasa czy Jóźwiaka w "Jak rozpętałem II wojnę światową". Aleksander Fogiel zmarł w wieku 86 lat, zapisując się na stałe w historii polskiej kinematografii.
8.8
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.6 1982 Ksiądz
8.2 1982 Gabor
7.9 1981 Wójt
5.8 1981 Jan Firlej
9.0 1981
7.9 1980 (gościnnie)
6.8 1979 Ksiądz(niewymieniony w czołówce)
7.3 1979 Obrońca Wolfgang Arendt (gościnnie)
6.7 1978 Jan, woźny w firmie Połanieckiego
7.6 1977 Sołtys
5.3 1977 Przedsiębiorca pragnący kupić miejskie grunty
7.5 1977 Sędzia (gościnnie)
7.4 1977 Ksiądz u Ładów (gościnnie) (niewymie
6.3 1977 Stańko
6.2 1976 Taksówkarz Marian
7.9 1974 Sołtys
6.6 1974 Uczestnik chrztu Mieszka
6.8 1973 Sołtys
6.9 1972 Balcerek
6.3 1972 Członek komisji egzaminacyjnej w PWST(niewymieniony w czołówce)
6.8 1972 Sierżant (głos) (niewymieniony w czoł
5.9 1972 Złotnik Matz Schilling, ojciec Anny (gościnnie)
7.7 1969 Brat Jerzy(gościnnie)
7.5 1969 Łopotek
7.5 1969 Starosta
7.5 1969 Łopotek, majster w warsztacie samochodowym
6.9 1967 Stolarz Lewicki, ojciec Wiktora
6.3 1967 Służący Józef
6.8 1966 Bolesław Puchatek, sierżant MO
6.3 1965 Majster Bień, kierownik budowy wiaduktu
7.2 1965 Klaun Bongo
8.2 1964 Szlachcic walczący z ojcem van Wordena
7.6 1964 Handlarz z pociągu
7.0 1964 Sędzia gdański
5.7 1963 Budyta
7.0 1963 Restaurator
6.2 1963 Porucznik Milutin
6.0 1962 "Wuj Eligiusz" czyli "Kolano", członek bandy
7.4 1962 Kowalec
6.4 1961 Starszy strażnik grodu w Myślenicach
7.4 1961 Karczmarz Szponderski
6.6 1960 Antoni Wesołek
7.3 1960 Ksiądz
6.2 1960 "Ojciec"
8.2 1958 Apostoł

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Aleksander Fogiel filmy Aleksander Fogiel najlepsze filmy Aleksander Fogiel zdjęcia Aleksander Fogiel galeria Aleksander Fogiel biografia Aleksander Fogiel nominacje Aleksander Fogiel nagrody i wyróżnienia Aleksander Fogiel filmografia Aleksander Fogiel aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.