Zofia Czerwińska
Data urodzenia: 1933-03-19
Miejsce urodzenia: Poznań, Polska
Stan cywilny: dwukrotnie zamężna: 1. Leszek (rozwód); 2. Paweł (rozwód)

Biografia:
Popularna polska aktorka Zofia Czerwińska urodziła się 19 marca 1933 roku w Poznaniu. Po ukończeniu PWST w Krakowie pod koniec 1957 roku debiutowała na scenie. W latach 1957-58 występowała w Teatrze Polskim w Bielsku-Białej, 1958-60 w Teatrze Wybrzeże w Gdańsku, 1960-61 w Teatrze im. Jaracza w Olsztynie. Stała się znana nie tylko z seriali telewizyjnych, w których gra zwykle role komediowe, ale także z estrady, filmu i teatru. Przez kilkanaście lat była aktorką estradową i filmową, od 1979 występowała w Teatrze Syrena w Warszawie. Zamieszkała na warszawskim Powiślu. Mówiano o niej, że jest aktorką charakterystyczną, ona sama to potwierdzała i dodawała: "Całe szczęście!". Rola, która przyniosła jej dużą popularność - to pani Balcerkowa z serialu "Alternatywy 4"(1983), gdzie pomagała mężowi opiekować się gołębiami, niestety z nie najlepszym skutkiem Stworzyła postaci bardzo lubiane i cenione przez widzów. Role tzw. "równej kobitki". W serialu Jerzego Gruzy "Czterdziestolatek"(1974), potem "Czterdziestolatek - 20 lat później"(1993) jako Zosia Nowosielska pracowała na budowie, a potem prowadziła pizzerię "Angelo" Na dużym ekranie zagrała w takich komediach jak: "Lekarstwo na miłość"(1965) Jana Batorego jako kelnerka w kawiarni CDT, "Rejs"(1970) Marka Piwowskiego w roli uczestniczki rejsu, "Poszukiwany - poszukiwana"(1972) Stanisława Bareji jako ex-gosposia Karpielów, "Miś"(1980) Stanisława Bareji w roli Ireny, kandydatki na żonę Ochódzkiego, "Och, Karol !"(1985) Romana Załuskiego jako matka tytułowgo bohatera czy "Złoto dezerterów"(1998) Janusza Majewskiego w roli garbuski w hoteliku.
8.2
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
4.1 2010 Malinowska
7.2 2010 Malinowska
6.1 2009 Malinowska
4.7 2009 Malinowska
6.3 2008 Malinowska
6.5 2007 Malinowska
2.0 2007 Malinowska
5.6 2005 Malinowska
4.7 2005 Malinowska
7.2
Niania
Nanny McPhee
2005 Malinowska
6.3 2004 Malinowska
6.9 2004 Malinowska
4.5 2003 Malinowska
4.7 2002 Malinowska
5.8 2001 Malinowska
8.6 2001 Malinowska
6.7 1999 Malinowska
6.6 1999 Malinowska
5.7 1999 Malinowska
6.5 1999 Malinowska
5.4 1998 Malinowska
6.8 1998 Malinowska
7.4 1997 Malinowska
6.7 1996 Malinowska
6.8 1991 Malinowska
7.8 1988 Malinowska
6.3 1987 Malinowska
6.8 1985 Malinowska
7.5 1984 Malinowska
8.3 1983 Malinowska
6.8 1982 Malinowska
6.1 1982 Malinowska
6.5 1981 Malinowska
7.8
Dom
1980 Malinowska
7.3 1980 Malinowska
5.7 1978 Malinowska
6.8 1978 Malinowska
4.6
Żołnierze wolności
Soldaty svobody
1977 Malinowska
7.6 1977 Malinowska
7.5 1977 Malinowska
6.8 1977 Malinowska
7.8 1976 Malinowska
7.6 1976 Malinowska
7.5 1975 Malinowska
6.9 1975 Malinowska
6.7 1975 Malinowska
6.2 1974 Malinowska
7.4 1974 Malinowska
6.3 1973 Malinowska
5.8 1973 Malinowska
7.6 1972 Malinowska
7.7 1970 Malinowska
7.1 1970 Malinowska
7.5 1969 Malinowska
7.5 1969 Malinowska
7.5 1968 Malinowska
7.9 1966 Malinowska
7.7 1965 Malinowska
7.0 1965 Malinowska
8.0 1964 Malinowska
6.2 1963 Malinowska
8.1 1957 Malinowska
6.9 1954 Malinowska

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Zofia Czerwińska filmy Zofia Czerwińska najlepsze filmy Zofia Czerwińska zdjęcia Zofia Czerwińska galeria Zofia Czerwińska biografia Zofia Czerwińska nominacje Zofia Czerwińska nagrody i wyróżnienia Zofia Czerwińska filmografia Zofia Czerwińska aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.