Jerzy Karaszkiewicz
Data urodzenia: 1936-01-01
Miejsce urodzenia: 2004-12-17
Stan cywilny: Warszawa, Polska

Biografia:
Był mistrzem epizodu. Zagrał ponad sto ról w filmach i serialach, m. in.: w "Misiu" i "Brunecie wieczorową porą" w reżyserii Stanisława Barei. Występował także na deskach warszawskich teatrów - Powszechnego i Dramatycznego, a od 1990 r. w Teatrze Nowym. W ostatnich latach można było oglądać go w filmach "Ogniem i mieczem" oraz "Prawo ojca". Urodził się 01.01.1936 r. w Warszawie. Jak sam wspominał, uczniem był niesfornym, szkołę kończył w systemie wieczorowym, równocześnie pracując fizycznie. Obracał się w środowiskach bliskich marginesu społecznego. Mimo tych przeciwności ukończył warszawską PWST. Wyspecjalizował się w rolach drugoplanowych i epizodycznych. Twierdził, że chyba coś z jego burzliwej młodości pozostało mu w twarzy, bo reżyserzy najchętniej widzieli go w roli kierowcy "nyski". Potrfił doskonale improwizować. Wiele osób wspomina jego ekscentryczne poczucie humoru, które już w młodości potrafiło mu przysporzyć kłopotów. Był jednym ze współautorów scenariusza do filmu "Rejs", ale także cenionym felietonistą oraz autorem zbioru opowiadań pt.: "Pogromca łupieżu". Zmarł 21.12.2004 r. Jeszcze tydzień przed śmiercią występował w teatrze.
8.0
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
4.7 2002 Sławek (gościnnie)
4.7 2001 Dozorca kamienicy Lisowskich
7.3 2000 Radziejowski
6.8 1999 Emerytowany policjant
6.8 1998 Pan Stefan, sąsiad Kalinowskich w Warszawie
7.1 1996 Sąsiad Ewy
5.2 1995 Inżynier Jankowski, kierownik budowy Centrum Rekreacyjnego
6.7 1994 Benzyniarz Czarek (gościnnie)
3.8 1994 Kontroler (gościnnie)
8.0 1988 Krytyk Alojzy Mogarycz
6.7 1988 Aktor Frankowski
7.3 1987 Dyriasz
6.0 1985 Zawada
6.2 1984 Krzywy
6.6 1983 Jan Niebiosek
6.3 1982 Wuj Kazimierz
8.2 1982 Burek
5.8 1981 Gładysz, drugi oficer
7.8
Dom
1980 Murarz / Złodziej "Piskorz", znajomy Bizanca (gościnnie)
6.4 1979 Józiek, bandzior z "mafii" sądowej
7.3 1979 Nauczyciel Grass
8.0 1979 Paweł, mąż Pelagii
5.7 1978 Francois Bernier, mechanik w firmie Suzanneta(gościnnie)
5.2 1977 Kotarek, członek redakcji
7.4 1977 Pijany chłop
7.5 1977 Złodziej w Łazienkach (gościnnie)
7.1 1977 Posterunkowy Stanisław Marcinek, strażnik w areszcie
6.8 1977 Członek Okręgowej Komisji Kontroli Zawodowej
6.7 1975
7.4 1974 Franek Maciaszek
7.0 1971 Sławek "Lisiomordy", członek gangu
7.7 1970 Wędkarz
7.4 1969 Uczestnik bankietu
6.7 1969 Kolega Włodka spotkany w klubie
7.4 1968 "Przystojny"
6.3 1967 Polski partyzant Franek
7.0 1966 Saksofonista zespołu "Żywioły"
7.5 1966 Drobniak
7.4 1965 Żołnierz AL
7.7 1965 Uczestnik wycieczki po Warszawie (gościnnie)
6.7 1965 Pijany mężczyzna w czasie alarmu(niewymieniony w czołówce)
6.5 1964 Porucznik Marian
6.4 1964 Wywiadowca "złodziej portfela(niewymieniony w czołówce)
7.3 1963 Chuligan w parku(niewymieniony w czołówce)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Jerzy Karaszkiewicz filmy Jerzy Karaszkiewicz najlepsze filmy Jerzy Karaszkiewicz zdjęcia Jerzy Karaszkiewicz galeria Jerzy Karaszkiewicz biografia Jerzy Karaszkiewicz nominacje Jerzy Karaszkiewicz nagrody i wyróżnienia Jerzy Karaszkiewicz filmografia Jerzy Karaszkiewicz aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.