Jan Himilsbach
Data urodzenia: 1931-11-30
Miejsce urodzenia: 1988-11-11
Stan cywilny: Mińsk Mazowiecki, Polska

Biografia:
Polski aktor, pisarz, scenarzysta. W 1947 wszedł w kolizję z prawem. Po odbyciu kary pracował jako kamieniarz w kamieniołomach. Pracował jako rębacz w kopalni "Boże Dary" w Kostuchnie, po wyjeździe do Gdyni jako tragarz, a później palacz na kutrach rybackich. W 1951 przyjechał do Warszawy, gdzie podjął pracę w Zakładach Konserwacji Architektury Monumentalnej, a następnie był palaczem w Żegludze śródlądowej na Wiśle. Jako aktor zadebiutował w sławnym "Rejsie" tworząc od tego czasu niezapomniany duet komediowy ze Zdzisławem Maklakiewiczem. Wierszem debiutował w 1951 roku, a w 1959 r. jako prozaik. Wydał dwa tomy opowiadań: "Monidło" (1967) i "Przepychanka" (1974).
8.7
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.6 1987 Pijak w knajpie
6.3 1984 Portier
6.5 1984 Dyrektor gorzelni
6.2 1984 Jasio, meliniarz (gościnnie)
7.9 1982 Fotograf
6.1 1981 Harmonista
6.8 1981 Kieliszek
6.5 1981 Kamieniarz (gościnnie)
5.5 1978 Ojciec
6.8 1978 Tragarz z firmy przeprowadzkowej
7.5 1978 Pijaczek ze złamanym obojczykiem
7.1 1976 Niedźwiedź
6.2 1976 Pijaczek przy budce telefonicznej
7.8 1976 Prowadzący handel obwoźny
7.8 1974 Dozorca na budowie
7.1 1974 Stolarz
7.4 1974 Skorupko (niewymieniony w czołówce)
6.8 1974 Płoszczak, ajent campingu w Stegnach
7.8 1973 "Pisarz" Narożny / "Zamożny człowiek" w wizji filmu
6.9 1972 Chuligan przy budce telefonicznej (niewymieniony w czołówce)
6.1 1972 "Mistrz"
7.7 1970 Uczestnik rejsu Sidorowski

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Jan Himilsbach filmy Jan Himilsbach najlepsze filmy Jan Himilsbach zdjęcia Jan Himilsbach galeria Jan Himilsbach biografia Jan Himilsbach nominacje Jan Himilsbach nagrody i wyróżnienia Jan Himilsbach filmografia Jan Himilsbach aktor Jan Himilsbach scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.