Zdzisław Maklakiewicz
Data urodzenia: 1927-07-09
Miejsce urodzenia: 1977-10-09
Stan cywilny: Warszawa, Polska

Biografia:
Polski aktor, reżyser. W czasie wojny był żołnierzem AK. Po powstaniu warszawskim został wywieziony do Niemiec, skąd wrócił we wrześniu 1945. Dyplom aktora uzyskał w 1951 w warszawskiej PWST, tam też w 1950-1951 studiował reżyserię. W 1951 roku zadebiutował jako aktor teatralny rolą Montera w programie "Panie Dobrodzieju" w Teatrze Syrena w Warszawie. W latach 1958-1962 aktor Teatru Wybrzeże w Gdańsku, równocześnie współpracował z kabaretem Bim-Bom. Następnie we Wrocławiu, w warszawskim Teatrze Powszechnym i Teatrze Polskim. W latach 1967-1969 w krakowskim Starym Teatrze. Powrócił do Warszawy do Teatru Narodowego i Teatru Rozmaitości, gdzie zagrał swą ostatnią rolę w 1976 r.. Od połowy lat 60-tych grał przede wszystkim w filmach, w teatrze występował rzadko i niechętnie wiązał się z nim na stałe. Był aktorem charakterystycznym w bardzo szerokim rozumieniu tego słowa. Grał przede wszystkim postacie komediowe i groteskowe. W latach 70-tych tworzył, wraz z Janem Himilsbachem, słynny komediowy duet. Obdarzony niezwykłym poczuciem humoru, był barwną postacią środowiska artystycznego.
8.7
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.7 1978 "Reżyser filmowy" Zdzisław Kozłowski / "Ambitny muzyk" w wizji filmu
7.9 1977 Kierownik sklepu mięsnego
7.5 1977 Lokaj Krzeszowskiego (gościnnie)
7.8 1976 Sprzedawca w domu handlowym
7.6 1976 Żołnierz (gościnnie)
7.2 1975 "Reżyser filmowy" Zdzisław Kozłowski / "Ambitny muzyk" w wizji filmu
7.5 1975 "Reżyser filmowy" Zdzisław Kozłowski / "Ambitny muzyk" w wizji filmu
7.9 1974 "Reżyser filmowy" Zdzisław Kozłowski / "Ambitny muzyk" w wizji filmu
5.0 1974 "Reżyser filmowy" Zdzisław Kozłowski / "Ambitny muzyk" w wizji filmu
7.4 1974 Jodłowski "Dżuma", kolega Karwowskiego z podstawówki (gościnnie)
6.2 1974 Małecki
7.8 1973 "Reżyser filmowy" Zdzisław Kozłowski / "Ambitny muzyk" w wizji filmu
6.9 1972 "Reżyser filmowy" Zdzisław Kozłowski / "Ambitny muzyk" w wizji filmu
6.9 1972 Chuligan przy budce telefonicznej (niewymieniony w czołówce)
4.4 1972 Pracownik obsługujący wykrywacz kłamstw
6.4 1972 Mechanik Balcerzan, podwładny Karola
6.2 1971 "Reżyser filmowy" Zdzisław Kozłowski / "Ambitny muzyk" w wizji filmu
7.8 1971 "Reżyser filmowy" Zdzisław Kozłowski / "Ambitny muzyk" w wizji filmu
7.0 1971
6.4 1971 Tuś
7.7 1970 "Reżyser filmowy" Zdzisław Kozłowski / "Ambitny muzyk" w wizji filmu
6.5 1970 Członak brygady Klisia
7.7 1969 "Reżyser filmowy" Zdzisław Kozłowski / "Ambitny muzyk" w wizji filmu
7.5 1968 "Reżyser filmowy" Zdzisław Kozłowski / "Ambitny muzyk" w wizji filmu
6.9 1967 "Reżyser filmowy" Zdzisław Kozłowski / "Ambitny muzyk" w wizji filmu
8.5
Zamrożone błyskawice
Gefrorenen Blitze, Die
1967 "Reżyser filmowy" Zdzisław Kozłowski / "Ambitny muzyk" w wizji filmu
6.7 1966 "Reżyser filmowy" Zdzisław Kozłowski / "Ambitny muzyk" w wizji filmu
8.0 1966 "Reżyser filmowy" Zdzisław Kozłowski / "Ambitny muzyk" w wizji filmu
6.8 1966 Józef Poniatowski
6.3 1965 Kotarski
8.0 1965 Rotmistrz
7.0 1965 Lekarz powiatowy (nowela "Godzina drogi")
8.2 1964 "Reżyser filmowy" Zdzisław Kozłowski / "Ambitny muzyk" w wizji filmu
7.6 1964 "Reżyser filmowy" Zdzisław Kozłowski / "Ambitny muzyk" w wizji filmu
7.5 1964 Podporucznik
8.0 1964 Czesiek
5.0 1964 Wójcik
6.7 1963 Władek Brzeski
6.2 1963 "Sprężyna", kolega Sowińskiego z AK
7.8 1962 "Reżyser filmowy" Zdzisław Kozłowski / "Ambitny muzyk" w wizji filmu

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Zdzisław Maklakiewicz filmy Zdzisław Maklakiewicz najlepsze filmy Zdzisław Maklakiewicz zdjęcia Zdzisław Maklakiewicz galeria Zdzisław Maklakiewicz biografia Zdzisław Maklakiewicz nominacje Zdzisław Maklakiewicz nagrody i wyróżnienia Zdzisław Maklakiewicz filmografia Zdzisław Maklakiewicz aktor Zdzisław Maklakiewicz scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.