Terence Stamp
Data urodzenia: 1939-07-22
Miejsce urodzenia: Londyn, Anglia, Wielka Brytania
Stan cywilny: żona Elizabeth O'Rourke (31.12.2002 - 29.04.2008, rozwód)

Biografia:
Aktor kina brytyjskiego i amerykańskiego. Obdarzony wyrazistą urodą, został entuzjastycznie przyjęty jako idealistyczny Billy Budd w filmie Petera Ustinova. Zagrał serię efektownych ról w głośnych filmach m.in. "Kolekcjoner", "Trzy kroki w szaleństwo", "Teoremat". Po 1970 na wiele lat wycofał się z przyczyn osobistych(zerwanie z modelką Jean Shrimpton), szukając duchowego odrodzenia w Indiach. Powrócił dojrzały i zmieniony zewnętrznie w filmach: "Superman" i "Superman II". Gra role często pisane dla niego m.in. "Orły Temidy", "Młode strzelby", "Książę ciemności". Największe uznanie przyniosła mu brawurowa kreacja tranwestyty w filmie "Priscilla, królowa pustyni"
7.9
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
10.0 2009 Jor-El (głos) (gościnnie)
6.7 2008 Jor-El (głos) (gościnnie)
7.2 2001 Jor-El (głos) (gościnnie)
6.5 1999 Jor-El (głos) (gościnnie)
7.2
Priscilla, królowa pustyni
Adventures of Priscilla, Queen of the Desert, The
1994 Jor-El (głos) (gościnnie)
6.2
Niesamowita McCoy
Real McCoy, The
1993 Jor-El (głos) (gościnnie)
8.3 1992 Jor-El (głos) (gościnnie)
7.1
Młode strzelby
Young Guns
1988 Jor-El (głos) (gościnnie)
6.3
Sycylijczyk
Sicilian,The
1987 Jor-El (głos) (gościnnie)
6.8
Orły Temidy
Legal Eagles
1986 Jor-El (głos) (gościnnie)
6.5
Wykonać wyrok
Hit, The
1984 Jor-El (głos) (gościnnie)
0.0 1983 Jor-El (głos) (gościnnie)
6.5 1980 Jor-El (głos) (gościnnie)
7.1
Teoremat
Teorema
1968 Jor-El (głos) (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Terence Stamp filmy Terence Stamp najlepsze filmy Terence Stamp zdjęcia Terence Stamp galeria Terence Stamp biografia Terence Stamp nominacje Terence Stamp nagrody i wyróżnienia Terence Stamp filmografia Terence Stamp aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.