Tamara Arciuch
Data urodzenia: 1975-03-24
Miejsce urodzenia: Skierniewice, Polska
Stan cywilny: mąż Bernard Szyc (od 1997 do 03.03.2011, rozwód), syn Krzysztof (ur. 1999)

Biografia:
Jej żywiołem stała się scena. Niezwykły talent do kreaowania postaci komediowych ukazała na scenie Teatru Muzycznego w Gdyni rolą Roxie Hart w musicalu Maurine Dallas Watkins "Chicago" (pokaz premierowy 6 czerwca 2002). W 1998 roku na XVI Festiwalu Sztuk Teatralnych w Łódzi otrzymała wyróżnienie za rolę w spektaklu dyplomowym PWST w Krakowie, "Samobójcy" Erdmana. Urodziła się 24 marca 1975 roku w Skierniewicach. W 1998 roku ukończyła krakowską Państwową Wyższą Szkołę Teatralną. Pracowała w Teatrze Ludowym w Krakowie, gdzie debiutowała rolą Heleny w "Panu Jowialskim" (7 lutego 1997) Aleksandra Fredry. Na scenie Teatru Wybrzeże po raz pierwszy widzowie zobaczyli ją w przedstawieniu "Biedermann i podpalacze" w reżyserii Krzyszofa Babickiego (5 grudnia 1998). Grała Janie w "Nie teraz kochanie" (20 sierpnia 2000), farsie w reżyserii Grzegorza Chrapkiewicza. O pracy nad przedstawieniem "Preparaty" (20 maja 2001) w reżyserii Ingmara Villqista mówi, że nie pamięta, aby jakiś spektakl teatralny budził w niej takie emocje. Widzowie pamiętają jej doskonałą kreację Lillian Holiday w "Happy Endzie" Brechta i Weilla (15 grudnia 2001). Na dużym ekranie debiutowała w 1997 roku w filmie sensacyjnym Jarosława Żamojdy "Młode wilki 1/2" jako Agata, koleżanka Ani. Po roli Moniki Rozdrażewskiej z domu Wilczyńskiej, ex-żonie Adama w serialu "Adam i Ewa" [2000-2001] kojarzono ją najczęściej z nagatywną postacią -nerwową, czasem nieobliczalną kobietą. Przez to uciekło jej kilka ról. Swój wizerunek ekranowy przełamała grając postać Kaśki Wojnarówny, panny młodej w filmie Wojciecha Smarzowskiego "Wesele" [2004].
7.9
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.8 2012 Różyczka (polski dubbing)
4.6 2011 Beata Motyl (gościnnie)
5.5 2011 Beata Motyl (gościnnie)
7.3 2010 Beata Motyl (gościnnie)
7.6 2010 Beata Motyl (gościnnie)
6.1 2009 Beata Motyl (gościnnie)
6.4 2009 Beata Motyl (gościnnie)
7.2 2008 Beata Motyl (gościnnie)
6.3 2008 Beata Motyl (gościnnie)
5.4 2007 Beata Motyl (gościnnie)
4.5 2007 Beata Motyl (gościnnie)
6.9 2006 Beata Motyl (gościnnie)
7.2
Niania
Nanny McPhee
2005 Beata Motyl (gościnnie)
7.9 2004 Beata Motyl (gościnnie)
6.1 2004 Beata Motyl (gościnnie)
6.9 2004 Beata Motyl (gościnnie)
4.7 2002 Beata Motyl (gościnnie)
7.2 2002 Beata Motyl (gościnnie)
4.2 2000 Beata Motyl (gościnnie)
6.5 2000 Beata Motyl (gościnnie)
6.6 1999 Beata Motyl (gościnnie)
5.4 1997 Beata Motyl (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Tamara Arciuch filmy Tamara Arciuch najlepsze filmy Tamara Arciuch zdjęcia Tamara Arciuch galeria Tamara Arciuch biografia Tamara Arciuch nominacje Tamara Arciuch nagrody i wyróżnienia Tamara Arciuch filmografia Tamara Arciuch aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.