Christopher Eccleston
Data urodzenia: 1964-02-16
Miejsce urodzenia: Salford, Anglia, Wielka Brytania

Biografia:
Szlify aktorskie uzyskał w Central School of Speech and Drama. Debiutem filmowym aktora była rola Dereka Bentley'a w "Let Him Have It" Petera Medaka, zaś kolejne filmy z jego udziałem to "Płytki grób" Danny'ego Boyle (Nagroda dla najlepszego aktora na Dinard Film Festival) oraz "Jude" Michaela Winterbottoma (rola tytułowa). Zagrał również w "A Price Above Rubies" Boaza Yakina, "Heart" Charlesa McDougalla, "Existenz" Davida Cronenberga oraz "Old New Borrowed Blue". Filmografia telewizyjna Ecclestona to: "Cracker" (część 1 i 2), "Hearts and Minds", "Hillsborough" (nagroda Press Guild Award dla najlepszego aktora) oraz "Our Friends in the North" Petera Flanery (nagroda Press Guild dla najlepszego aktora oraz nominacja do nagrody BAFTA). Widowni teatralnej aktor znany jest z ról w przedstawieniach "Bent" i "Abingdon Square" na deskach Royal National Theatre, "Aides Memoire" w The Royal Cour Theatre oraz "Tramwaj zwany pożądaniem" i "Dona Rosita" w The Bristol Old Vic.
8.2
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Claude (gościnnie)
8.3 2011 Claude (gościnnie)
8.1 2011 Claude (gościnnie)
7.0 2010 Claude (gościnnie)
6.3
G.I. Joe: Czas Kobry
G.I. Joe: The Rise of Cobra
2009 Claude (gościnnie)
6.0 2009 Claude (gościnnie)
7.3
Herosi
Heroes
2006 Claude (gościnnie)
5.0 2005 Claude (gościnnie)
8.9
Doktor Who: Ściśle tajne
Doctor Who Confidential
2005 Claude (gościnnie)
8.1
Doktor Who
Doctor Who
2005 Doktor (2005)
9.2 2003 Claude (gościnnie)
7.0 2001 Claude (gościnnie)
7.5
Inni
Others, The
2001 Claude (gościnnie)
7.4
60 sekund
Gone in Sixty Seconds
2000 Claude (gościnnie)
8.0 2000 Claude (gościnnie)
6.9 1999 Claude (gościnnie)
6.3
Sekret
Invisible Circus, The
1999 Claude (gościnnie)
7.9
Liga dżentelmenów
League of Gentlemen, The
1999 Claude (gościnnie)
7.6 1998 Claude (gościnnie)
7.5 1996 Claude (gościnnie)
7.2 1996 Claude (gościnnie)
7.4
Płytki grób
Shallow Grave
1994 Claude (gościnnie)
5.2 1992 Claude (gościnnie)
8.4 1990 Claude (gościnnie)
7.4
Na sygnale
Casualty
1986 Claude (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Christopher Eccleston filmy Christopher Eccleston najlepsze filmy Christopher Eccleston zdjęcia Christopher Eccleston galeria Christopher Eccleston biografia Christopher Eccleston nominacje Christopher Eccleston nagrody i wyróżnienia Christopher Eccleston filmografia Christopher Eccleston aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.