Dolph Lundgren
Data urodzenia: 1957-11-03
Miejsce urodzenia: Sztokholm, Szwecja
Stan cywilny: żona Anette Qviberg (od 27.02.1994), 2 córki : Ida Sigrid (ur. 29.04.1996) i Greta Eveline (ur. 2002)

Biografia:
Dolph Lundgren, posiadacz trzeciego dana w karate ukończył w swoim rodzinnym kraju - Szwecji - Królewski Instytut Technologiczny. Następnie przeniósł się do Australii i na Uniwersytecie w Sidney uzyskał tytuł magistra chemii. Za doskonałe wyniki w nauce otrzymał stypendium i wyjechał do Stanów Zjednoczonych by kontynuować swoją karierę naukową na Massachusetts Institution of Technology. Wkrótce jednak ją porzucił i zaczął próbować swoich sił w zawodzie aktora. W bardzo szybkim czasie stał się jednym z najlepiej opłacanych aktorów kina akcji. Mimo nieprzychylnych recenzji, które towarzyszą każdemu pojawieniu się Lundgrena na dużym ekranie aktor pozostaje jednym z najpopularniejszych "twardych facetów" Hollywood.
7.3
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Marco (gościnnie)
0.0 2012 Marco (gościnnie)
7.6
Niezniszczalni 2
Expendables II, The
2012 Gunner Jensen
0.0 2011 Marco (gościnnie)
0.0 2011 Marco (gościnnie)
6.7
Niezniszczalni
Expendables, The
2010 Marco (gościnnie)
5.3 2010 Marco (gościnnie)
7.4
Czysta krew
True Blood
2008 Marco (gościnnie)
7.8 2007 Marco (gościnnie)
7.3
Herosi
Heroes
2006 Marco (gościnnie)
6.5
Minion
Minion, The
1998 Marco (gościnnie)
6.5
Minion
Minion, The
1998 Marco (gościnnie)
6.5
Minion
Minion, The
1998 Marco (gościnnie)
6.7
Honor Zabójcy
Silent Trigger
1996 Marco (gościnnie)
6.7 1995 Marco (gościnnie)
5.7
Strzelec wyborowy
Hidden Assassin
1995 Marco (gościnnie)
6.2
Najemnicy
Men of War
1994 Marco (gościnnie)
5.8 1994 Marco (gościnnie)
6.8
Drzewo Jozuego
Joshua Tree
1993 Marco (gościnnie)
6.8
Uniwersalny żołnierz
Universal Soldier
1992 Marco (gościnnie)
5.3
Mistyfikacja
Cover-Up
1991 Marco (gościnnie)
7.0
Ostry poker w małym Tokio
Showdown in Little Tokyo
1991 Marco (gościnnie)
7.1
Mroczny anioł
Dark Angel
1990 Marco (gościnnie)
6.8
Czerwony skorpion
Red Scorpion
1989 Marco (gościnnie)
7.1
Punisher
Punisher, The
1989 Marco (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Dolph Lundgren filmy Dolph Lundgren najlepsze filmy Dolph Lundgren zdjęcia Dolph Lundgren galeria Dolph Lundgren biografia Dolph Lundgren nominacje Dolph Lundgren nagrody i wyróżnienia Dolph Lundgren filmografia Dolph Lundgren aktor Dolph Lundgren reżyser
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.