Bobby Cannavale
Data urodzenia: 1971-05-03
Miejsce urodzenia: Union City, New Jersey, USA
Stan cywilny: żona Jenny Lumet (1994 - 2003, rozwód), syn Jacob (ur. 1995)

Biografia:
Roberto "Bobby" Cannavale urodził się w Union City w New Jersey z mamy Kubanki i taty Włocha. Kiedy dorastał, jego mama obawiała się, że może wpaść w złe towarzystwo więc zapisała go do katolickiej szkoły, gdzie zaczął występować w sztukach wystawianych przez kościelny teatr. Kiedy miał 8 lat zagrał sepleniącego dzieciaka w "The Music Man". Bobby mieszkał w New Jersey do 13 roku życia. Po rozwodzie rodziców, Bobby i jego mama przeprowadzili się na dwa lata do Puerto Rico. Potem przeprowadzili się do Coconut Creek na Florydzie, gdzie Bobby ukończył szkołę średnią i wyjechał do New Jersey by zamieszkać z babcią. Bobby twierdzi, że zawsze wiedział, że chce być aktorem i wieku 20 lat został członkiem "Circle Repertory" na Manhattanie, obecnie już nie działającej, prestiżowej trupy na off-off-Broadway. Bobby nigdy formalnie nie studiował aktorstwa, gra instynktownie. Swoją aktorską karierę zaczynał na scenie. Liczne sztuki, w których wystapił obejmują: "The Most Fabulous Story Ever Told" Paul'a Rudnick'a; "Virgil Is Still the Frog Boy" Lanford'a Wilson'a, "In Two Keys" Noel'a Coward'a , "The Young Man and the World" oraz jego ulubioną farsę Georges'a Feydeau’a "A Flea in Her Ear". Bobby jest członkiem "Circle Repertory Theatre" i "Lab Theatre Company", oba z Nowego Jorku. Wielki przełom w filmowej karierze Bobby'ego nastąpił wraz z jego rolami w dwóch filmach Sidney'a Lumet'a: "Gloria" z Sharon Stone i "Night Falls On the Manhattan" z Andy'm Garcią. Dopiero jednak rola sanitariusza Bobby'ego Caffey w serialu "Brygada ratunkowa" ("Third Watch") uczyniła z niego prawdziwą gwiazdę. Bobby ożenił się z pisarką i byłą aktorką Jenny Lumet, córką Sidney'a Lumet'a i wnuczką Leny Horne. Bobby poznał Jenny kiedy występował na scenie. Spojrzał na widownię zza kurtyny i ją zauważył. Grał wtedy osobę chorą na AIDS i kiedy spektakl się zakończył, on wybiegł by ją odnalźć i zapomniał zdjąć zmiany patologiczne jakie miał na twarzy. Przedstawił się jej a 6 miesięcy później byli małżeństwem. Bobby, Jenny i ich 6-letni syn Jacob mieszkają w Nowym Jorku. Życie Bobby'ego jest multi-etniczne bo jego żona jest pół Żydówką a pół Murzynką. Nie zna hiszpańskiego więc czyni świadome wysiłki by jego syn nauczył się tego języka by kiedy dorośnie mógł poznać swoje kubańskie dziedzictwo i być z niego dumny. Bobby jest dumny, że jest Latynosem, ale kiedy wybiera rolę, etniczność jest jedynym kryterium, którym się nie kieruje. Bycie Latynosem, wpojone Bobby'emu przez mamę i babcię, wpływa na jego działanie i rekacje na przeciwności losu jakie przynosi życie. Jako latynoski aktor, Bobby zauważa, że jego praca zwraca uwagę na to kim on jest a nie na jego kulturę. Latynoska wspólnota jest bardzo dumna z Bobby'ego i już dwa razy był gościem na Annual Hispanic Heritage Awards.
8.0
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
4.8 2013 Superman
0.0 2011 Adam Ball
6.8 2011 Adam Ball
10.0 2010 Adam Ball
0.0 2010 Adam Ball
0.0 2010 Adam Ball
7.7 2010 Adam Ball
8.2 2010 Adam Ball
6.6 2010 Adam Ball
5.8
Oficer Blart
Paul Blart: Mall Cop
2009 Adam Ball
7.4 2009 Adam Ball
7.8
Współczesna rodzina
Modern Family
2009 Lewis (gościnnie)
7.4
Szminka w wielkim mieście
Lipstick Jungle
2008 Adam Ball
7.0
Jak obrabować Micka Jaggera
Knights of Prosperity, The
2007 Adam Ball
8.3
Król koki
Kingpin
2003 Adam Ball
8.0
Dowody zbrodni
Cold Case
2003 Adam Ball
7.8
Prawnicy z Centre Street
100 Centre Street
2001 Adam Ball
7.9
Sześć stóp pod ziemią
Six Feet Under
2001 Javier (gościnnie)
7.4
Prawo i porządek: Zbrodniczy zamiar
Law & Order: Criminal Intent
2001 Adam Ball
7.5
Kolekcjoner kości
Bone Collector, The
1999 Adam Ball
7.8
Brygada ratunkowa
Third Watch
1999 Adam Ball
7.3
Prawo i bezprawie
Law & Order: Special Victims Unit
1999 Adam Ball
0.0 1998 Adam Ball
7.6
Seks w wielkim mieście
Sex and the City
1998 Adam Ball
7.7
Will i Grace
Will & Grace
1998 Adam Ball
7.1
Noc na Manhattanie
Night Falls on Manhattan
1997 Adam Ball
7.5 1997 Adam Ball
8.2
Oz
1997 Adam Ball
8.2
Oz
1997 Adam Ball

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Bobby Cannavale filmy Bobby Cannavale najlepsze filmy Bobby Cannavale zdjęcia Bobby Cannavale galeria Bobby Cannavale biografia Bobby Cannavale nominacje Bobby Cannavale nagrody i wyróżnienia Bobby Cannavale filmografia Bobby Cannavale aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.