Marek Perepeczko
Data urodzenia: 1942-04-03
Miejsce urodzenia: 2005-11-17
Stan cywilny: Warszawa, Polska

Biografia:
Znany polski aktor filmowy i teatralny. W latach 1960-61 występował w Studiu Poetyckim Andrzeja Konica w TVP. W 1965 roku ukończył PWST w Warszawie. W tym samym roku zadebiutował na scenie teatralnej. Od 1966 do 1969 roku występował w Teatrze Klasycznym w Warszawie, a w latach 1970 - 1977 był dyrektorem Teatru Komedia. W latach 80-tych był poza granicami Polski. Od 1998 roku Marek Perepeczko był aktorem i dyrektorem Teatru im. Mickiewicza w Częstochowie. Aktor znany był przede wszystkim z tytułowej roli w serialu Jerzego Passendorfera "Janosik". Marek Perepeczko zmarł 17 listopada 2005 roku w Częstochowie na zawał serca. Urnę z prochami aktora złożono na warszawskich Powązkach.
8.5
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
5.1 2006 Don Corazzi
6.2 1999 Maciej Chrzciciel
6.7 1997 Józef, ojciec Sary
7.4 1997 Komendant
5.7 1978 (gościnnie)
7.5 1974 Janosik
7.5 1973 Janosik
7.7 1970 Michał
6.8 1970 Kowal
7.7 1969 Nowowiejski Adam
6.7 1969 Reklamujący rajstopy w redakcji "Myśli Młodych"
6.9 1969 Gniewko

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Marek Perepeczko filmy Marek Perepeczko najlepsze filmy Marek Perepeczko zdjęcia Marek Perepeczko galeria Marek Perepeczko biografia Marek Perepeczko nominacje Marek Perepeczko nagrody i wyróżnienia Marek Perepeczko filmografia Marek Perepeczko aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.