Mariska Hargitay
Data urodzenia: 1964-01-23
Miejsce urodzenia: Santa Monica, Kalifornia, USA
Stan cywilny: mąż Peter Hermann (od 28.08.2004), syn August Miklos Friedrich (ur. 28.06.2006)

Biografia:
Ta piękna aktorka jest córką słynnej w latach 50-tych seksbomby Jane Mansfield i aktora Mickeya Hargitay. Miała 3 latka, kiedy wraz z matką i dwoma starszymi braćmi uległa wypadkowi samochodowemu. Zginęła w nim Jane Mansfield. Mariska, chociaż dumna z aktorskich dokonań matki, postanowiła, że nie będzie wykorzystywała pokrewieństwa, by zrobić karierę. Zapisała się na Uniwersytet Kalifornijski, gdzie studiowała i poznawała języki (zna węgierski,francuski i włoski). Kiedy jednak w 1982 r. została Miss Beverly Hills, zainteresowała się nią telewizja. Pierwszy, jeszcze niewielki, sukces przyszedł dopiero na początku lat 90. Wtedy dostała rolę w popularnym serialu "Tequila i Bonetti" u boku Jacka Scalii. Była rozpoznawana, miała pieniądze, ale nie czuła się usatysfakcjonowana. Ciągle grała postaci drugoplanowe, w których ważniejsza była jej ładna twarz, niż talent. Szansę na wielką popularność przyniosła jej dopiero jedna z części serialu "Prawo i bezprawie", w którym gra detektyw Olivię Benson. Dzięki tej roli może wreszcie czuć się spełnioną aktorką.
8.2
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.7 2010 Mariska
7.4 2006 Tenar (ang. głos)
7.6
Prawo i bezprawie
Law & Order: Trial by Jury
2005 Detektyw Olivia Benson (gościnnie)
8.7 2002 (ona sama)
6.5
Perfumy
Perfume
2001 Darcy
5.5 2000 Katie (gościnnie)
6.1 1999 Myra Okubo
7.3
Prawo i bezprawie
Law & Order: Special Victims Unit
1999 Detektyw Olivia Benson
7.3 1997
7.0 1997 Detektyw Nina Echeverria
8.1 1996 (gościnnie) (ona sama)
7.8
Zostawić Las Vegas
Leaving Las Vegas
1995 Dziwka w barze
8.0 1995 Kate Conklin (gościnnie)
10.0 1995 Didi Edelstein (1995-1996)
10.0 1994 Jane (gościnnie)
7.6 1994 Dara (gościnnie)
7.2 1993
5.5 1993 Laurel (gościnnie)
6.9
Tequila i Bonetti
Tequila and Bonetti
1992 Oficer Angela Garcia
7.4 1990 Melissa Shannon (gościnnie)
8.1 1989 (ona sama)
8.6 1989 Michelle Larkin (gościnnie)
5.7 1989 Lisa Peters (gościnnie)
4.3
Gorączka Nocy
In The Heat Of The Night
1988 Audine (gościnnie)
7.8 1987 Debbie Vitale (gościnnie)
7.5 1987 Courtney Dunn (gościnnie)
2.0 1986 Jesse Smith
6.8 1981 Carly Fixx (1988)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Mariska Hargitay filmy Mariska Hargitay najlepsze filmy Mariska Hargitay zdjęcia Mariska Hargitay galeria Mariska Hargitay biografia Mariska Hargitay nominacje Mariska Hargitay nagrody i wyróżnienia Mariska Hargitay filmografia Mariska Hargitay aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.